Nyheter
Veitrafikk er den største kilden til mikroplast.
Foto: Knut Opeide, Statens Vegvesen.

Avfallsdøgnet 07.02.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Solcellepanel skal minimere utslipp

Romerike Avfallsforedling IKS (Roaf) åpnet torsdag solcelleanlegg på taket av sitt ettersorteringsanlegg på Berger. Det melder Romerikes Blad. Til avisa sier administrerende direktør Synnøve Bjørke at de kontinuerlig jobber med å minimere miljøavtrykket. Årlig vil solcelleanlegget produsere strøm tilsvarende forbruket til 19 eneboliger, og kutte CO2-utslipp med 15 tonn. Det hele har kostet 5,2 millioner kroner, og beregningene viser at den årlige besparelsen vil være på 300.000 kroner.

Utvidet tillatelse for gipsgjenvinning

Norsk Gjenvinning (NG) har fått utvidet sin tillatelse til å gjenvinne 50.000 tonn gipsavfall ved sitt anlegg i Holmestrand i 2020, forteller Thomas Mørch, direktør for innovasjon og bærekraft i NG. Mørch ønsker at Norsk Gjenvinning skal være garantisten for at målet om 70 prosent materialgjenvinning nås.

Vegvesenet vil samle mer mikroplast

Statens Vegvesen skal teste nye metoder for å fange opp mikroplast fra veitrafikk. Dekkslitasje er den største kilden til mikroplastutslipp, og Aquateam COWI, Aalborg Universitet og NORCE har fått i oppgave å prøve ut nye metoder for fangst av mikroplast i veivann. Prosjektet finansieres av av flere utbyggingsprosjekter på veier i Østlandsområdet, i tillegg til Vegvesenets divisjon Drift og vedlikehold.

Kan slippe matsortering

Det svenske Naturvårdsverket vurderer å la enkelte kommuner slippe kravet om innsamling av matavfall. Fra neste år vil alle svenske kommuner være pålagt å sortere ut og samle inn matavfall, men en gruppe distriktskommuner har påpekt at dette vil bli svært kostbart for dem, grunnet lavt innbyggertall. Til sammen åtte kommuner har foretatt en utredning om behandling av matavfall for å finne alternative løsninger. Nå vurderer Naturvårdsverket å gi de åtte kommunene fritak fra avfallshåndteringsforordningen.

Skal jakte båtvrak med drone

Oslofjorden Friluftsråd og kommunene i området tar i bruk ny teknologi for å finne båtvrak i fjorden. Beregninger viser at det ligger minst 1500 båter på fjordbunnen mellom Aker Brygge og Hurum. I sommer skal en undervannsdrone gjøre en kartlegging i området, på jakt etter båtvrakene, skriver Budstikka. Arbeidet blir utført av selskapet Green-Bay Project fra Lillesand, som har gjort flere søk etter fiskeredskaper i sjøen på Sørlandet.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!