Nyheter
Thomas Mørch fra Norsk Gjenvinning holdt foredrag om deres arbeid med gjenvinning av gips. Foto: Bjørn Vilberg

Fått utvidet tillatelse, har kapasitet til mer

Siden oppstarten av gipsgjenvinning ved sitt anlegg i Holmestrand i fjor, har Norsk Gjenvinning tatt inn 43.000 tonn gips. I år har de fått utvidet tillatelsen til 50.000.

Det kunne Thomas Mørch fra Norsk Gjenvinning fortelle fra scenen på Byggavfallskonferansen 4. februar.

Mye gipsavfall i omløp

Gips utgjør mellom 25 og 30 prosent av avfall fra nybygg. Og årlig genereres det omtrent 80.000 tonn gipsavfall i Norge.

Mørch forteller at de ønsker å være garantisten for at kunders avfall blir materialgjenvunnet og at målet om 70 prosent materialgjenvinning nås.

– Gips er det mest gjenvinnbare materialet. Det er til og med mer gjenvinnbart enn metall, sier Mørch fra scenen under Byggavfallskonferansen.

Høy materialgjenvinningsgrad

Han forklarer at gips, som er et organisk materiale, har fått dispensasjon fra deponiforbudet. Altså at det likevel kan deponeres.

– Jeg tror det skyldes mangel på løsninger, sier han.

I samarbeid canadiske New West Gypsum Recycling, har de åpnet et gjenvinningsanlegg for gips, som i fjor passerte 40.000 tonn, med en materialgjenvinningsgrad på 90 prosent.

Hinter om større kapasitet

I år har de fått utvidet tillatelsen til å håndtere 50.000 tonn gips. Et tall Mørch forteller de ikke vil ha noen problemer med å nå. Han hinter også om at anleggets kapasitet er mye større enn det de har fått tillatelse for, men vil ikke si et eksakt tall.

– Vi produserer en råvare som går rett inn i industrien, og gipsen vi produserer skal holde så høy kvalitet at den erstatter jomfruelig gips.

Vil ikke ha deponi som konkurrent

Men for å kunne gjenvinne såpass mye gips, er Mørch klar på at det trengs god sortering i oppstrømsleddet. I tillegg kvalitetssikrer de gipsen sin med ti labtester hver dag.

Han forteller også at det i nærmeste framtid vil etableres en konkurrent til dem på gipsgjenvinning. Det ønsker han velkommen.

– Men det vi ikke vil ha, er en konkurrent som heter deponi til en veldig lav pris. Det ser vi ingen grunn til at skal fortsatt være en mulighet.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!