Nyheter
Innsamlingsordningen for utrangerte fritidsbåter kan trygt kalles en suksess etter at 20.000 båter ble levert til opphugging i løpet av to år. Foto: Snorre Tønseth, KLD

Skal jakte båtvrak med drone

Oslofjorden Friluftsråd og kommunene tar i bruk ny teknologi for å finne forlatte båtvrak i Indre Oslofjord.

Beregninger viser at det ligger minst 1500 båter på fjordbunnen mellom Aker Brygge og Hurum. I sommer skal en undervannsdrone gjøre en kartlegging i området, på jakt etter båtvrakene, skriver Budstikka.

Vet ikke hvem eieren er

Det er selskapet Green-Bay Project i Lillesand som skal utføre arbeidet. Selskapet har gjort omfattende søk etter forlatte fiskeredskaper i sjøen på Sørlandet.
Forlatte båtvrak er et økende miljøproblem langs hele kysten. Fordi det ikke finnes påkrevd registrering av fritidsbåter, er det også svært vanskelig å finne eieren til forlatte båter.

– Det siste halvåret i fjor fjernet vi 25 båter. Det er ressurskrevende arbeid og tar mye tid, ikke minst fordi vi ikke har et sentralt båtregister i Norge, sier fungerende havnesjef Camilla Mohr til Budstikka.

I 2017 ble det innført returordning for fritidsbåter. Eieren av en fritidsbåt får 1.000 kroner i vrakpant ved innlevering av båten til et godkjent mottak. Ordningen gjelder for båter under 15 fot.

20 000 innlevert

Avfallsbransjen.no skrev i november at ordningen har medført innlevering av over 20 000 båter de siste to årene. Men gjennom mange tiår har manglende innleveringsordninger ført til at båter har blitt bevisst dumpet. Derfor ligger båtvrakene i Oslofjorden tett.

Droneletingen skal foregå som et samarbeid mellom Oslofjorden Friluftsråd, kommunene og Green-Bay. Samarbeidet vil også avgjøre hvor letingen skal foregå.
Et mulig sted å starte søkene er i Middagsbukta i Asker. Dette er et av de mest populære utfartsstedene for båtfolket i indre Oslofjord.
– Jeg har hørt om Middagsbukta. Det hadde vært et passende sted å bruke dronen, sier Tord Aslak Aslaksen i Green-Bay.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!