Nyheter
Direktør Nancy Strand i Avfall Norge

Produsentansvar og EU innledet Avfallsforum Midt-Norge

Avfallsforum Midt-Norge innledet feiringen av sitt 25 års jubileum på ærverdige Britannia hotell i Trondheim i formiddag. Styreleder Preben Godø fra Innherred Renovasjon ønsket velkommen og direktør Nancy Strand fra Avfall Norge fokuserte på produsentansvar i sin innledning om europeiske trender.

-Sirkulær økonomi er mitt favoritt-tema, sa Nancy Strand og viste til at forrige gang hun var her i Avfallsforum Midt-Norge for to år siden var det  «sirkulær økonomi 1:0» hun snakket om. Nå skal vi opp på et nytt nivå, sa Strand. 2:0 er basert på samhandling og kommer fra EU 4.mars, fortalte Strand og slapp med det en liten nyhet. Produsentansvaret er viktig i samhandlingen og virkemidlene vil nå komme.

LES OGSÅ: Forbereder seg på EU-krav

Sosial motstand

-Vi ser at det kan bli stor politisk uro og EU vil forsøke å komme dette i forkant gjennom utjevningstiltak slik at ikke enkelte grupper i samfunnet blir for hardt belastet når klimatiltakene skal innføres, sa Nancy Strand.

Krav kommer

-Restavfall skal halveres, tekstiler skal samles inn, krav til produkters levetid og reparerbarhet, delingsøkonomi, utvidet produsentansvar, økte krav til byggsektoren og digitalt pass for alle produkter er «action-planen» fra EU, sa Nancy Strand. -Jeg vet at digitalisering står på agendaen her på konferansen og som vi ser vil det digitale passet som EU vil innføre være noe vi kan dra nytte av når vi skal drive gjenvinning.

LES OGSÅ: EU satser på sirkulær økonomi

Norge øker klimamål

-Det første Rotevatn gjorde da han overtok som klima- og miljøminister var jo å heve klimamålet til 50%, sa Nancy Strand og viste ellers til Klimakur 2030, Sirkulær økonomi-strategi og Grønn Konkurransekraft-oppfølging arv veikartene.

-Avfall Norges oppgave blir å sørge for at det som skjer i EU blir implementert i Norge på en god måte, sa Nancy Strand. – Vi må utfordre politikerne fordi norske rammevilkår ligger etter EU. De andre departementene enn Rotevatn sitt må også utfordres, sa Strand. Hun sa at avfallsbransjen må gå foran og være pådrivere for å få regelverk som behøves.

Må fikse selv først

-Vi har utfordringer og må rydde i eget hus også, sa Strand og nevnte at «forurenser ikke alltid betaler», vi må har mer transparens og ha større forventninger om økt effektivitet.

-Noen må ta investeringer og da må vi ha orden på disse tingene. La oss si at nullvisjon fra forsøpling av egne anlegg er en god begynnelse. Flyveavfall skal vi ikke finne utenfor eget anlegg. Deretter bør vi ha krav til dokumentasjon på eget avfall, sa Strand og mente at det må alle gjøre, selv om noen mener de ikke blir målt på dette.

Avslutningsvis hadde Strand en hjertesak – gå fra straff til belønning. Hun ville bruke ny teknologi slik at innbyggerne skal kunne sortere bedre og ble belønnet for dette. -Tenk nytt sa direktør Nancy Strand, og lag belønningssystem var hennes siste budskap – for digitale verktøy til dette finnes!

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!