Nyheter
En felles, nordisk merkeordning skal gjøre det lettere å kildesortere riktig. Illustrasjonsfoto

Nå kommer nye avfallsmerker

Torsdag lanseres den nye nasjonale merkeordningen for avfall. Merkene blir felles i hele Skandinavia.

Avfall Norge og LOOP har arbeidet med den nye merkeordningen i ett år. Under Avfall Norges Digitaliseringsuke, blir merkene lansert.

Gjennomgående merking

– Vi gleder oss veldig til å presentere det endelige forslaget til den nye merkeordningen. Det har vært mange aktører involvert, og vi har jobbet for at merkeordningen skal være godt forankret hos ulike interessenter, sier Mona Sæther i Avfall Norge.

LES OGSÅ: Nordisk samarbeid om merking

Etter et frokostmøte i november har organisasjonen arbeidet med finpussing og tilpassing av de nye merkene. Merkeordningen skal benyttes både på emballasje, henteordning og gjenbrukstasjoner. Dermed blir merkene gjennomgående i hele kjeden. Danskene etablerte sin nye merkeordning i 2017 og de norske merkene tar utgangspunkt i disse.

– I Danmark brukes ikke merkene på emballasje, derfor var det nødvendig å gjøre noen justeringer for bruk i Norge, sier Sæther til Avfallsbransjen.no.

Skandinavisk samarbeid

Merkeordningen kommer i stand etter flere samarbeidsmøter på skandinavisk nivå. Blant annet har Avfall Norge, i samarbeid med sine skandinaviske søsterorganisasjoner, sendt en søknad til Nordisk Ministerråd om å etablere et fellesnordisk forum for samarbeid.

LES OGSÅ: Felles merkeordning for lettere kildesortering

– Samarbeidet vi har etablert med de nordiske søsterorganisasjonene er svært viktig. Skal vi lykkes med ambisjonen om å få merkene overalt, også på emballasje, er en felles nordisk merkeordning et veldig bra utgangspunkt, sier daglig leder i LOOP Hildegunn Iversen til Avfall Norges nettsider.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!