Nyheter
Flygeaske

Leter industriell investor for flygeaske-rensing

Selskapet NorSep på Herøya er klare til å bygge fullskalarensing av flygeaske fra forbrenningsanlegg. Nå søker selskapet etter industriell investor.

Tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen sto for åpningen av testanlegget som  NorSep har etablert på Herøya. Herfra er det gjennomført omfattende tester der flygeaske renses for salter og tungmetaller.

Stoppet av omorganiseringen

Målet er å etablere et fullskala renseanlegg for flygeask ved avfallsforbrenningsanlegget og dermed unngå behovet for deponering av farlig avfall i stor skala.

LES OGSÅ: Bygger flygeaske-anlegg for 600 millioner

– Det er gammeldags å tenke at man må deponere flygeasken. Det aller meste av den kan foredles. Det er sirkulærøkonomi på sitt beste. Vi vet at det virker, men det går sent. Myndighetene er trege. Hadde vi hatt penger i 2015, så ville vi kunne hatt dette i drift nå. Det er bare pengene som mangler. Det er ingen tekniske showstoppere. Vi er klare til større skalering, sier CEO Susan Heldal til Avfallsbransjen.no.

LES OGSÅ: Avviser Raudsand-deponiet

Den opprinnelige planen var at å bygge et fullskala renseanlegg for flygeaske ved Haraldrud-anlegget i Oslo i fjor. Heldal sier planene ble stoppet som følge av omorganiseringen av renovasjons og energigjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Jakter investor

– Vi jobber nå etter tre spor. For det første arbeider vi videre med å rense avfallsstrømmene her på testanlegget vårt. Den delen har kommet lengst og vi vet at det fungerer. Derfor er vi klare til å oppskalere.  Så arbeider vi fortsatt med planene på Haraldrud. Det er ikke inngått noen avtale, men vi har en god dialog. Men det er ikke gitt at Haraldrud blir det første fullskala-anlegget. Det blir litt førstemann til mølla. Det siste er at vi er ser etteretter en industriell investor, sier Heldal.

LES OGSÅ: Deponi-Ja fra Regjeringen

Pengejakten har så langt foregått utenlands og Heldal bekrefter at de er i dialog med interessenter, men hun vil ikke røpe hvor mye penger det er snakk om.

Teknologien som NorSep har utviklet seg skiller seg teknisk fra anlegget som Ragn-Sells bygger i Stockholm og som HaloSep benytter i København. Men sluttresultatet er i praksis det samme. Ved å skille ut tungmetaller og salter fra flygeasken blir restene ufarlig avfall og kan benyttes i sement eller betong.

– Vi kjenner til de andre og heier på hverandre. Vi har hatt dialog med HaloSep og kjenner deres metode, sier Heldal.

Tre ulike metoder

Behandlingsmetoden som NorSep og de andre utvikler er tenkt bygget ved hvert enkelt forbrenningsanlegg og dermed redusere behovet for transport av farlig avfall. Ekstrakostnaden ved å bygge et lokalt behandlingsanlegg, vil forbrenningsanleggene få igjen ved at de kan selge sluttproduktene salter og asken som brukes i betong og sement.

– Markedet her er enormt. I Norge er det jo ikke så stort, men i Asia er det et stort behov. De har løst avfallshåndteringen sin med deponier frem til nå, men det har de ikke plass til lenger. Derfor kommer de til å trenge forbrenning og må da håndtere flygeasken, sier Heldal.

 

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!