Nyheter

Arkos-Lidsafe

Prioriter fornuft – og husholdningsavfallet

Norge gjennomgår den største krisen siden 2.verdenskrig. Og vi er bare i starten av utfordringene. At landet langt mot nord skulle bli flere ganger så hardt rammet av en epidemi som land langt nærmere utbruddet, hadde få trodd for noen uker – og kanskje dager siden.

Nå er situasjonen slik og vi må forholde oss til den.

Siden myndighetene i stor grad har lagt ansvaret over lokalt, betyr det at det enkelte avfallsselskap selv må ta et større ansvar for sitt samfunnsoppdrag og oppfyllelse av anbudskontrakter.

Dette innebærer at man må bruke fornuft og resonnere. Populært sagt «bruke hue». Vi fikk mail i morges fra Svein Kamfjord i KS Bedrift Avfall som skriver at de utsetter og avlyser alt frem mot sommeren. Han gav oss også denne linken til deres tiltaksliste for blant annet innhenting av husholdningsavfall.  Cecilie Lind i Avfall Norge har sendt oss sine tiltak. De finner du her og her.

Det er smart. Hvis mellom-menneskelig fysisk kontakt minimeres i størst mulig grad så raskt som mulig, vil epidemien gå raskere over.

Mange arbeidstagere vil arbeide hjemmefra i tiden som kommer. Det betyr at folk vil oppholde seg mer og lenger i hus og hjem enn vanlig. Dette vil igjen legge press på behov for stabile renovasjonstjenester til husholdningene. Med andre ord – innsamling og behandling av husholdningsavfall må prioriteres. Gjennom hele kjeden.

Norge har basert en vesentlig del av avfallsbehandlingen på eksporttjenester. De må fungere. I motsetning til eksempelvis svenske energigjenvinningsanlegg, har norske anlegg begrenset lagringsplass for restavfallet. Det innebærer at logistikken må flyte i alle ledd.

Etter alle store kriser kommer evalueringen. Evalueringen etter denne krisen vil bli spesielt streng fordi konsekvensene er store. Der planlegging og forberedelse skorter, vil gjennomføring bli desto viktigere. Vi føler oss sikre på at avfallsaktørene vil gjøre sin jobb like godt som de alltid gjør.

Hvis du har noe på hjerte selv eller mener det er noe Avfallsbransjen.no kan gjøre for å spre viktig informasjon til mange – ta kontakt med oss:

redaksjonen@avfallsbransjen.no

Torbjørn Leidal, ansvarlig utgiver, mobil 920 64 011

 

Relaterte artikler

Armert tape

DGM Norway AS

Miljøcontainer

Nordcon AS

LH 40 M Port Litronic

Liebherr Norge AS

Plastsekk 100L

EnviroPac Group AS

EPS/ skumplast/ avvanning

EnviroPac Group AS

SM 414

OP System Norge AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.