Nyheter
Kjetil Vikingstad, administrerende direktør i Geminor. Foto: Geminor

Advarer mot deponi

Vi må strekke oss langt for å forsyne forbrenningsanleggene med avfall, slik at de ikke begynner med oljefyring. Det sier administrerende direktør Kjetil Vikingstad i Geminor, som advarer mot deponering.

Beredskapsplanene er tatt i bruk over hele avfallskjeden som følge av korona-utbruddet. Til nå er det ikke meldt om driftsmessige forstyrrelser, men hele bransjen er på tå hev. En av de store bekymringene er at håndteringen ved forbrenningsanleggene skal stoppe opp. Med svært liten lagringskapasitet ved anleggene, vil det få dramatiske konsekvenser om forbrenningslinjene må stenges ned.

LES OGSÅ: Forbereder deponi som kriseløsning

Frykter oljefyring

Daglig leder Olav Helge Hogstad fortalte Avfallsbransjen.no at de har inngått beredskapsplaner som involverer avfallsdeponi, dersom forbrenningen stopper opp.

Det er en beredskapsløsning som gjenvinningsselskapet Geminor er svært skeptiske til.

– Deponering er ikke en god løsning. Det er mange forbrenningsanlegg i Norge og Sverige som – dersom de ikke får avfallsbasert drivstoff – vil gå over til oljebasert fyring. Det er svært uheldig i miljøsammenheng, da utslippene vil øke betydelig, sier administrerende direktør Kjetil Vikingstad.

Geminor-sjefen sier det finnes løsninger som gjør at det er unødvendig å deponere restavfall, selv om det lokale forbrenningsanlegget skulle få driftsforstyrrelser.

– Det finnes strakstiltak som gjør logistikken lettere, blant annet ved å øke kapasiteten for kverning og balling. Fordelen med mobile ballemaskiner er at de kan flyttes rundt i Norge og plasseres der behovet er størst, sier Vikingstad.

Må samarbeide

Geminor innfører nå strakstiltak for å bistå interkommunale selskaper og kommuner på kontrakt som opplever kapasitetsutfordringer med kverning og balling rundt omkring i Norge.

– Dersom vi samarbeider bedre på tvers av regioner både på sortering og forbrenning av avfall, løser vi avfallsutfordringene på den beste og mest miljøvennlige måten. Noen forbrenningsanlegg har mer kapasitet enn andre, og da får vi utnyttet ressursene der de trengs. Å deponere avfallet er en dårlig løsning, og skaper bare mer utfordringer for bransjen, sier Vikingstad.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!