Nyheter
Foto: BIR

Avfallsdøgnet 17.03.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Stenger gjenbruksstasjoner i Oslo

Oslo kommune har bestemt seg for å stenge alle gjenbruksstasjoner fra og med onsdag. Dette tiltaket iverksettes for å forhindre smitte mellom kunder og ansatte. I første omgang skal stasjonene holde stengt ut neste uke. Kommunikasjonsrådgiver i Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Jørgen Bakke Fredriksen, forteller at stengingen ikke vil føre til permitteringer av ansatte. I tillegg understreker han at man gjerne må rydde hjemme, men at man da må finne en måte å  mellomlagre avfallet på fram til gjenbruksstasjonene åpner igjen, og ikke sette det ved stasjonene eller returpunkter.

Dette er kritisk personell

I forbindelse med Koronaviruset har Helsedirektoratet laget en liste over hvilke samfunnsfunksjoner som anses som kritisk samfunnsstruktur. Personer som omfattes av definisjonen kan ha krav på tilbud om barnehageplasser og skoledrift for sine barn, samt at karantenebestemmelsene kan avvikes. Avfallshåndtering er blant de områdene som er definert som samfunnskritisk. Selv om store deler av avfallsbransjen er definert som samfunnskritisk, så er det bare ansatte som er direkte involvert i den operative driften som omfattes av myndighetenes spesielle bestemmelser. Dette er blant annet sjåfører, logistikkmedarbeidere og ansatte ved anlegg for mottak, sortering og forbrenning.

Forbereder deponi som kriseløsning

Det var det stor lettelse da justisminister Monica Meland presiserte at stengningen av havner og flyplasser gjaldt personer, ikke gods. Likevel legger forbrenningsanleggene kriseplaner for å håndtere en nedstengning.Ved Forus Energigjenvinning i Rogaland har de lagt felles planer med IVAR om å kjøre avfallet til deponi, dersom de to forbrenningslinjene ved Forus-anlegget må stenges ned. Daglig leder Olav Helge Hogstad skriver i en epost at selskapet pt har en person i karantene som følge av utenlandsreise. – Vi har innført strenge rutiner mht rengjøring og isolering av driftspersonell som går skift, sier Hogstad.

Stopper rydding

Hold Norge Rent avlyser eller utsetter alle ryddeaksjoner frem til påske. Årsaken er at kapasiteten ved avfallsselskapene og gjenvinningsstasjonene må prioritere kapasiteten til å håndtere annet avfall. Selv om ryddeaksjonene innstilles, kan registrering av forsøpling kan fortsatt legges inn i Ryddeportalen, slik at det kan ryddes senere. Organisasjonen ber om at frivillige ikke henter ryddeutstyr før etter at restriksjonene er opphevet. Avfall Norge oppfordrer til å begrense rydding på privateiendom. «Dette er derfor ikke tidspunktet for å starte rydde- og oppussingsprosjekter i hus og hytter, selv om mer tid innenfor husets fire vegger kan gjøre det fristende» sier Nancy Strand, administrerende direktør i Avfall Norge i en pressemelding.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!