Nyheter
Foto: Norsk Gjenvinning

90 i karantene i Norsk Gjenvinning

Allerede for halvannen uke siden testet de første ansatte i Norsk Gjenvinning positivt på Koronaviruset. Tirsdag var 90 ansatte i karantene.

Avfallshåndteringskjempen Norsk Gjenvinning har etablert en egen krisestab for å håndtere den spesielle situasjonen rundt Koronaviruset. Gruppen ledes av direktør for Innovasjon og Bærekraft, Thomas Mørch.

Mer avfall

I et blogginnlegg skriver Mørch at konsernets krisearbeid nå ledes fra et skrivebord i kjelleren hjemme. I likhet med de fleste andre administrative funksjoner i landet arbeider Norsk Gjenvinnings ledelse fra hjemmekontor.

– Det går etter forholdene bra. Både med folkene våre, som jo er det viktigste, men også med driften vår. Det er viktigere enn noen gang å holde driften av avfallshåndteringen i gang. Vi ser en økning i smittefarlig avfall fra helsesektoren og avfall fra dagligvarehandelen. Så venter vi en økning i husholdningsavfall. Vi har ikke sett noen effekt for husholdningsavfallet per nå, men det er ekstremt viktig at den delen av verdikjeden opprettholdes, sier Thomas Mørch til Avfallsbransjen.no.

Selskapet har lenge hatt beredskapsplaner, som de nå får testet ut i praksis. Krisesjefen innrømmer at planene som ble laget for lenge siden ikke alltid er dekkende for dagens situasjon.

– Det dukker opp nye ting hver dag. En av oppgavene til kriseteamet er å hjelpe de som er ute i driften med praktiske problemer som dukker opp, samt å dele informasjon. Det kan være hvordan man skaffer barnepass, hvordan grensekryssing over fylker skal gjennomføres. Beredskapsplanene før og nå er helt forskjellige, sier Mørch.

Innocasjonsdirektør Thomas Mørch leder krisestaben i Norsk Gjenvinning. Foto: NGN

På vei ut av karantene

Med nærmere 2000 ansatte er Norsk Gjenvinning en av landets største avfallsaktører. Det gjør også selskapet utsatt for koronavirus. De første påviste korona-smittede ble bekreftet allerede ved utgangen av helgen 7. til 8. mars, altså uken før de omfattende nasjonale tiltakene ble innført. På det tidspunktet hadde selskapet 30 ansatte i karantene. I dag er tallet 90.

Mørch forteller at korona-karantene kom i to bølger. Først ble en del ansatte satt i karantene etter å ha vært i kontakt med smittede. Den neste bølgen kom etter at myndighetene innførte smittetiltak i forrige uke.

– Mange kommer tilbake denne uken og neste uke kommer resten tilbake. De siste dagene har det vært liten økning i karantenetilfellene, sier Mørch.

Til nå har ikke korona-utbruddet fått konsekvenser for den operative driften, verken i Norsk Gjenvinning eller hos andre deler av avfallsindustrien. Myndighetene har definert avfallshåndtering som samfunnskritisk virksomhet og derfor arbeides det aktivt for å hindre at viruset skal slå ut avfallsinnsamling og behandling.

Samfunnets helter

– Heltene våre er de som er ute å samler inn og behandler avfall. Det snakkes mye om heltene i helsesektoren og dagligvarehandelen. Men de som jobber med avfallet er også helter og står på og viser en fleksibilitet som man blir rørt av. All honør og stolthet til disse som er ute nå, sier Mørch.

Norsk Gjenvinning transporterer store mengder avfall ut av landet. Foreløpig går denne transporten relativt uproblematisk, selv om det ikke går like enkelt som det pleier. Mørch sier det er svært avgjørende at grensepasseringer kan skje både over sjø og landevei.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!