Nyheter
Foto: Kjetil Ree – CC-BY-SA

Ber om at gjenbruksstasjoner gjenåpnes

Stengte gjenvinningsstasjoner gjør det vanskelig å få levert farlig avfall. NFFA frykter dumping og ber om at stasjonene gjenåpnes.

Da Korona-tiltakene slo inn var noe av det første som skjedde at de kommunale gjenbruksstasjonene ble stengt ned for publikum. Begrunnelsen var frykt for smittespredning og at det ble avdekket at mange som satt i karantene benyttet anledningen til å reise på gjenbruksstasjonen.

LES OGSÅ: Stopper rydding

«Dette er derfor ikke tidspunktet for å starte rydde- og oppussingsprosjekter i hus og hytter, selv om mer tid innenfor husets fire vegger kan gjøre det fristende» skrev Nancy Strand, administrerende direktør i Avfall Norge i en pressemelding.

Kan ende i naturen

Norsk forening for farlig avfall har stor forståelse for situasjonen, men advarer mot konsekvensene.

LES OGSÅ: Stenger gjenbruksstasjoner

-I sammenheng med gjenbruksstasjonene er NFFA naturlig nok mest oppfatt av farlig avfall, smittefarlig avfall og andre utfordrende avfallsfraksjoner fra husholdningene og mindre næringsdrivende. Stengte stasjoner kan bevirke at avfall – og farlig avfall spesielt – i store mengder uforsvarlig hensettes på ubetjente miljøstasjoner rundt omkring i lokalmiljøet. I verste fall finner ubetenksomme mennesker på å plassere maling, lim, lakk, gjødselprodukter og annet miljøskadelig avfall ute i naturen. Kanskje til og med helle flytende avfall i denne kategorien i kommunale avløp, sier generalsekretær Roar Hansen i NFFA.

Bransjeorganisasjonen mottar bekymringer fra medlemsbedrifter som frykter at stengte gjenbruksstasjoner skal utgjøre en miljøfare.

-Vår oppfordring til gjenvinningsstasjoner er derfor å ikke stenge helt, men f.eks. innføre begrensninger i driften. Dette kan være å tillate et eventuelt begrenset publikumstilbud innført -f.eks ved at redusert antall besøkende slippes inn ad gangen, redusert antall ansatte som jobber sammen, stengt kun lørdager som er dagen med høyest besøksfrekvens m.v, sier Hansen.

Stor forståelse

NFFA mener det juridisk er brudd på forskrift å stenge gjenbruksstasjonene. Men de aksepterer at tilsynsmyndighetene har godtatt stengningen.

-Jeg har all sympati med gjenvinningsstasjonenes ansatte, deres arbeidsforhold, utfordringer med ansatte i hjemmekarantene m.v. Jeg tror allikevel at man har så stor kreativitet, samfunnsforståelse og serviceinnstilling at man finner løsninger for å holde åpent i en eller anen form. Min oppfordring er altså begrunnet med at gjenvinningsstasjonene representerer den beste måten å opprettholde et tilbud om innlevering av miljøfarlig avfall på. Dette kan være avfall som hverken er ønsket i renovasjonsbilene levert som restavfall eller kommer på avveie i naturen, sier Hansen.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!