Nyheter
Oslo kommune har stengt alle sine gjenbruksstasjoner. Foto: Bjørn Vilberg

– Kommunene må sikre et minimumstilbud ved gjenbruksstasjoner

 

Miljødirektoratet er bekymret for at stengte gjenbruksstasjoner skal øke forsøplingen.

Gjenbruksstasjonene over hele landet meldte om at personer i karantene benyttet anledningen til å tømme boligen for oppsamlet avfall. For å hindre smitte har en rekke stasjoner stengt ned stasjonene eller begrenset åpningstidene. Avfall Norge har tidligere oppfordret folk til å la avfallet i kjelleren og garasjen ligge inntil koronakrisen er over.

LES OGSÅ: Ber om at gjenbruksstasjoner gjenåpnes

Må prioritere

Nå følger Miljødirektoratet opp med en tilsvarende advarsel. Direktoratet viser til at det er viktig å opprettholde kapasiteten til håndtering av ordinært husholdningsavfall og næringsavfall under koronakrisen.

Avfall som kan medføre lukt, skadedyr, smitteproblemer, brannrisiko eller annen risiko for helse og miljø, anses som en samfunnskritisk oppgave. Derfor må annet avfall nedprioriteres.

«Vi ber folk, så langt det er mulig, om å oppbevare avfall som normalt skal leveres til gjenvinningsstasjoner i egen bolig inntil forholdene normaliseres og det er bedre kapasitet for innlevering av avfall i den enkelte kommune.», skriver Miljødirektoratet på sine nettsider.

Felles dugnad

Norsk forening for farlig avfall, NFFA, har tidligere uttrykt bekymring for at stengte gjenbruksstasjoner kan føre til at farlig avfall blir dumpet i naturen. Utspillet fikk støtte fra blant annet Norsk Gjenvinning. Nå advarer Miljødirektoratet kommunene mot å holde helt stengt.

LES OGSÅ: Stenger gjenbruksstasjoner

«Samtidig er det viktig at kommunene sikrer et minimumstilbud på gjenvinningsstasjonene, slik at risikoen for forsøpling eller uforsvarlig håndtering av avfallet minimeres. Mange steder i landet vil det imidlertid fortsatt være mulig å leie en container fra private avfallsaktører, som kan være en erstatning for å oppsøke en gjenvinningsstasjon. I flere kommuner finnes det ubetjente mottak for farlig avfall. Privatpersoner må kun bruke disse til å sette fra seg farlig avfall, ikke annet avfall», skriver direktoratet som oppfordrer kommuner og innbyggere til å ta del i en felles dugnad for å håndtere situasjonen og unngå smittespredning.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!