Nyheter
Statsminister Erna Solberg sier det norske CCS-prosjektet trenger økonomisk støtte fra EU. Foto: Bjørn Vilberg

Erna ber EU om CCS-midler

Norge trenger støtte fra EU og andre for å kunne gjennomføre karbonfangst og lagring. Det skriver statsminister Erna Solberg i et brev til EU-kommisjonen.

Det er i Norges foreløpige innspill til EU-kommisjonens Green Deal at ønsket om pengestøtte fremkommer.

LES OGSÅ: Tøffere konkurranse om CCS-midler

Har kapasitet

Erna Solberg skriver i brevet som er stilet til kommisjonens president Ursula von der Leyen at Norge ønsker å ta en lederrolle i utviklingen av teknologiske løsninger for karbonfangst og lagring, CCS.

«Norge spiller en ledende rolle i utviklingen av CCS-teknologier og vi hilser velkommen den viktigheten som EU-kommisjonen har lagt på CCS. Norske myndigheter har en ambisjon om å utvikle en kostnadseffektiv løsning for fullskala CCS i Norge, med håp om at det fører til en teknologiutvikling internasjonalt», skriver Solberg.

LES OGSÅ: Etterlyser penger til CCS

Statsministeren trekker frem at det planlagte CO2-lageret i Nordsjøen vil ha kapasitet til å motta CO2 fra andre land i Europa. Og det er i den forbindelse at Solberg kommer med en indirekte søknad om pengestøtte til CCS-prosjektet.

Trenger støtte

«Det vil være vanskelig for Norge å oppnå disse ambisiøse planene uten betydelig finansiell støtte fra eksterne kilder, inkludert EU-programmer. Lagringsstedet i det norske prosjektet vil ha kapasitet til ytterligere CO2-volumer og dermed lette andre Europeiske CCS-prosjekter», skriver statsministeren.

LES OGSÅ: Fremskynder CCS-beslutning

Regjeringen har ved flere anledninger påpekt at en investeringsbeslutning i CCS-prosjektet vil avhenge av internasjonal interesse. Stortinget påla forrige uke regjeringen å foreta en investeringsbeslutning i forbindelse med statsbudsjettet for 2021. Det er også besluttet å utrede karbonfangst ved avfallsforbrenningsanlegg i Stavanger, Bergen og Trondheim.

CCS er bare et av flere tema som Solberg tar opp i innspillet til von der Leyen. Statsministeren skriver at Norge stiller seg bak ambisjonene i EUs Green Deal-prosjekt og at «Ambisjonene våre kan bare oppnås ved at vi intensiverer vår felles innsats for å utvikle konkurransedyktige, nullutslippsteknologier til fordel for økonomien, samfunnet vårt og innbyggerne. Det er behov for en bred, kunnskapsbasert tilnærming».

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!