Nyheter

Avfallsdøgnet 20.04.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Utfasing av torv

I en rapport til Klima- og miljødepartementet forslår Miljødirektoratet en plan for å fase ut torv i jordbruksprodukter. Torv er en viktig bidragsyter i å holde CO2 fanget i myr. Avfall Norge er i all hovedsak fornøyde med Miljødirektoratets rapport, samtidig som de tror at de foreslåtte tiltakene ikke vil være nok. – Det behøves incitamenter til å utvikle og produsere produkter med god nok kvalitet til å erstatte torv i enda større grad, forteller Jens Måge fra Avfall Norge. Av incitamenter som kan tas i bruk, foreslår Avfall Norge blant annet en miljøavgift på torv og omsetningskrav, så det blir bygget et marked for jordprodukter med resirkulert råvare.

Kunstig intelligens for å hjelpe kundesenter

Renovasjonsselskapet Reno-Vest IKS, som har hovedkontor i Sortland, har nylig lansert en chatbot som skal hjelpe kunder med spørsmål de måtte lure på. – Med denne chatboten får vi lettet litt på trykket i kundesenteret vårt. Det kommer inn en del enkle spørsmål som en person ikke trenger å svare på, forteller IKT-driftansvarlig i Reno-Vest, Terje Dani Pedersen. Chatboten benytter seg av kunstig intelligens for å forstå spørsmål, og så bestemme hva den skal svare. Boten er koblet til sortere.nos database, så den alltid holder seg oppdatert.

Godtar millionbot

Institutt for energiteknikk (IFE) har godtatt et forelegg for to brudd på loven etter mangelfull risikovurdering og håndtering av radioaktivt avfall, skriver Indre Akershus Blad. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anmeldte IFE etter at de deponerte flytende syreholdig avfall i Himdalen. Administrerende direktør i IFE, Nils Morten Huseby, sier de ser svært alvorlig på alle avvik, og at de de siste årene har gjennomført en rekke tiltak for å bedre praksis og kontrollrutiner.

Knapt med tid for deponi

Miljødirektoratet erkjenner at det er dårlig med tid for å få på plass en ny løsning på kapasitetsproblemene ved deponering av farlig avfall. – Miljødirektoratet mener dette understreker behovet for en rask avklaring på hvordan Norge skal sikre ny deponikapasitet etter at deponiet på Langøya er avsluttet. Vår erfaring av denne type virksomhet tilsier at tiden er knapp, skriver avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Miljødirektoratet i en epost til Avfallsbransjen.no. Fra før har direktoratet nærmest utelukket at midlertidige løsninger eller eksport kan erstatte behovet for behandling av farlig avfall, når Langøya-anlegget er fylt opp senest i 2024.

 

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!