Nyheter
Foto: Silvère Gérard, EU

Avfallsdøgnet 24.04.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Samler avfall uten samtykke

Kommersielle selskaper driver innsamling av husholdningsavfall uten å ha søkt kommunen om samtykke. I forurensningsloven §30, tredje ledd heter det «Uten kommunens samtykke må ingen samle inn husholdningsavfall». Husholdningsavfall er i lovverket definert som «avfall fra private husholdninger, herunder større gjenstander som inventar og lignende». Norsk Industri mener ordningen med samtykke er fullstendig unødvendig og bør avskaffes. – Ja, dette er en ordning som bør skrotes. Det er jo et særdeles merkelig krav. I dag er det helt vanlig at f.eks. boligeiere, borettslag og sameier står fritt til å leie containere for å frakte vekk grovavfall ved opprydninger, dugnader, osv., uten at dette er et forhold som berører kommunen. Det er vanskelig å se at dette er så problematisk at kommunene ønsker å bygge opp et system for å behandle søknader om samtykke til containerutleie. Dette er vel strengt tatt bare byråkrati, som ikke vil ha noen som helst miljøeffekt, sier bransjesjef Gunnar Grini i Norsk Industri.

Kampen må kjempes med blanke våpen

Det skriver avfallsbransjen.no på lederplass i dag, om avsløringene av at kommersielle aktører bryter forurensningsloven §30 når de henter husholdningsavfall uten samtykke fra kommunen. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn oppfordres til å enten følge oppfordringen fra Norsk Industri om å skrote ordningen, eller å følge Samfunnsbedriftenes oppfordring om at paragrafen følges. Det heter videre at Norge har en smalere definisjon av hva husholdningsavfall er enn EU, Sverige og Danmark, som fører til at våre skandinaviske naboer får konkurransefordeler når alle landene deltar i samme avfallsmarked.

Vil bygge biogasstasjon

Sandefjord kommune ønsker å bygge en biogasstasjon for å gjøre sjåfører i området mer miljøvennlige, skriver Sandefjords Blad. Innen 2030 skal klimautslippene ned med 40 prosent, og kommunen har mål om at åtte av ti kommunale kjøretøy skal være utslippsfrie innen fem år. Videre skriver avisa at kommunen ikke regner med at stasjonen vil være lønnsomt økonomisk, fordi utbredelsen av kjøretøy som går på biogass vil være liten i lang tid fremover. Likevel ønsker de å satse for å bidra til å redusere utslippene.

Mener regjeringen tåkelegger

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson på Stortinget, Terje Aasland, mener regjeringen tåkelegger situasjonen rundt deponisaken, skriver Telemarksavisa. Aasland mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen fortsatt kan anse Brevik som et aktuelt sted for deponi, selv etter at ekspertutvalget har konkludert med at det ikke er aktuelt. Han påpeker at de ble lovet en avklaring etter ekspertutvalgets rapport, og reagerer på at regjeringen har startet en ny prosess hvor det Dalen gruver i Brevik blir pekt på som løsning. – Rotevatn framstår som en utrolig svak statsråd hvor hans eneste hensikt er å tåkelegge regjeringens manglende evne til å ta ansvar i denne saken. Min klare oppfordring er at de bør forholde seg til realitetene, sier han til avisa.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!