Nyheter
EUs aksjonsplan for sirkulærøkonomi har ambisiøse mål. Foto: Alain Schroeder

Avfallsdøgnet 22.04.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

EU vil ikke utsette forbudet mot engangsplast

Organisasjonen European Plastics Converters (EuPC) har bedt Europakommisjonen å utsette innføringen av EU-direktivet som skal fase ut og til slutt forby bruk av engangsplast. Årsaken til ønsket er at koronakrisen skaper et økt behov for produkter i engangsplast. EU-kommisjonen har blankt avvist forespørselen og viser til at det allerede er dispensasjon for medisinsk utstyr. – For den lange rekken av nye initiativ innenfor bl.a. sirkulærøkonomi, skal alle forslag gjennom EUs beslutningsprosess, hvor medlemsland og parlamentarikere vil ha muligheten til å endre kommisjonens forslag. Det kan bli spennende å se, men så langt viser kommisjonen at de står beinhardt på at EU-landenes nye vekstmodell skal være grønn, digital og sirkulær, sier EU-rådgiver i Avfall Norge, Paal Frisvold.

Godt samarbeid viktigere enn noen gang

Koronakrisen gjør at behovet for tett og godt samarbeid i avfallsbransjen er viktigere enn noen gang. Det skriver administrerende direktør Erik Osmundsen i en kronikk. «I avfalls- og gjenvinningsbransjen opplever vi et sterkt samhold og forståelse for at vi alle må bidra. De ulike aktørene i bransjen er helt avhengig av hverandre for at sirkulærøkonomien skal fungere. Vi ser verdikjeder hvor avfallet forflyttes mellom kommunale og private aktører opptil flere ganger, for å ende opp som miljøvennlig innsatsfaktor i f.eks. kommunale fjernvarmeanlegg eller resirkulerte råvarer i private virksomheter som Norgips, Celsa eller Norske Skog», skriver Osmundsen.

Harryhandel øker panten i Strømstad

Norsk grensehandel fører til kraftig økning i panting av bokser og plastflasker i svenske grensekommuner. Strømstad er Sveriges klart største pantekommune, til tross for at det bare bor litt over 13.000 personer i kommunen. Totalt ble det pantet over 2,15 millarder enheter i Sverige i fjor. Det gir et gjennomsnitt på 208 enheter per innbygger. I Strømstad er gjennomsnittet 5126.

Hold Norge Rent spør barna om råd til søppelvett

Denne uken arrangerer Hold Norge Rent en konkurranse for barn under 15 år, i samarbeid med Miljøagentene. Konkurransen handler om å foreslå gode søppelvettregler. Målet er å lage en liste med ti søppelvettregler for barn og unge. – Barnas stemme er svært viktig. Barn er svært miljøengasjerte og kreative, og vi er sikre på at dette vil gi oss nye og spennende innfallsvinkler til hvordan vi alle kan bekjempe forsøpling, sier daglig leder Lise Keilty Gulbransen.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!