Nyheter
Engangsplast i hav. Foto: Framtiden i våre hender

EU avviser utsettelse av direktiv

Europakommisjonen ønsker ikke å utsette innføringen av direktiv som skal forby engangsplast, til tross for ønsker fra bransjen.

Koronapandemien påvirker avfallssektoren i hele Europa. I et åpent brev ber organisasjonen European Plastics Converters (EuPC) Europakommisjonen om å utsette innføringen av EU-direktivet som skal fase ut og til slutt forby bruk av engangsplast.

Bakgrunnen for ønsket om utsettelse er den pågående korona-pandemien som har lammet store deler av verden og at økte omstillingskostnader for industri og forbrukere vil være uheldig i en tid hvor økonomien skal bygges opp igjen.

– Eksempelet går rett inn i debatten om hvorvidt veien ut av koronakrisen går via EUs grønne giv –

Paal Frisvold, EU-rådgiver i Avfall Norge.

at vi må komme ut av krisen på riktig fot – ved å skape nye vekstområder, sier EU-rådgiver i Avfall Norge, Paal Frisvold.

Avviser ønske

Europakommisjonen har allerede avvist ønsket fra EuPC.

Vivan Loonela, kommisjonens talsperson for miljøspørsmål, sier til nettstedet Euractiv, at kommisjonens oppfatning fortsatt er at tidsfrister satt av EUs lovverk skal bli respektert.

– Medlemsland har fortsatt et år på å legge til direktivet i egne lovverk, sier hun.

Viktig under pandemien

EuPC, på sin side, mener engangsvarer i plastikk er viktig under pandemien.

«Verden er nå i en situasjon hvor hygiene og forbrukerhelse er prioritet nummer én,» heter det i brevet. Situasjonen er avhengig av at artikler i engangsplastikk er i sirkulasjon for å ivareta hygiene og helse, blant annet i matvarer, medisinsk utstyr og beskyttelsesutstyr, skriver de videre.

– Med respekt til argumentene fra EuPC, så skal gode hygienerutiner være praksis i alle produkter, også artiklene som erstatter engangsvarer, sier Loonela, og påpeker at direktivet gir dispensasjon til avvik for medisinsk utstyr.

Kommisjonen står på sitt

Frisvold fra Avfall Norge sier at kommisjonens nokså kontante avvising er interessant.

– Her skal vi huske på at plast-direktivet allerede er vedtatt, slik at temaet ikke er gjenstand for debatt i EUs råd og parlament. For den lange rekken av nye initiativ innenfor bl.a. sirkulærøkonomi, skal alle forslag gjennom EUs beslutningsprosess, hvor medlemsland og parlamentarikere vil ha muligheten til å endre kommisjonens forslag. Det kan bli spennende å se, men så langt viser kommisjonen at de står beinhardt på at EU-landenes nye vekstmodell skal være grønn, digital og sirkulær.

Loonela fra Europakommisjonen understreker viktigheten av å redusere mengden avfall, spesielt i nåværende situasjon hvor så mye økonomisk aktivitet er stoppet opp, inkludert avfallshåndtering.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!