Nyheter
Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Foto: Bjørn Vilberg

Nye kunder gir mer smitteavfall

– Ved lengre driftsstans vil direkteforbrenningstjenesten bli kjøpt i det skandinaviske markedet. Alt avfall blir destruert i henhold til strenge sikkerhetsrutiner og miljøforskrifter, sier Truls Jemtland i Fortum Oslo Varme.

I disse dager brukes og kastes mye sykehusavfall. Beskyttelsesklær, hansker, masker, og testutstyr brukes krever spesiell håndtering.

Avfall fra sykehus inngår i det som kalles risikoavfall, sammen med ting som konfidensielle papirer, smuglervarer, narkotika og annet som krever sikker og umiddelbar destruksjon.

Nye kunder

Truls Jemtland, kommunikasjonssjef ved Fortum Oslo Varme (FOV), forteller at de har opplevd noe økning i smitteavfall under pandemien, men at volumet varierer fra uke til uke.

– Blant annet påvirket helligdagene i påsken volumet uken etterpå, sier han.

Økningen FOV har opplevd kommer ved at nye kunder kommer til.

– Dette er sykehjem og institusjoner som ikke tidligere har vært direktekunder. I tillegg har vi en viss økning fra regionens sykehus. I tonn er økningen minimal, men antall tømminger av våre spesialkonteinere, brukt på alle institusjoner og sykehus, har økt med ca. 10-15%, sier han.

Jemtland tror at den vektmessige økningen uteblir skyldes at smittevern som frakker, hansker og munnbind har lav egenvekt, men relativt stor masse. Fra andre deler av landet får Avfallsbransjen.no opplyst at enkelte forbrenningsanlegg mottar like mye sykehusavfall på en dag som de mottok på en uke før Koronakrisen.

Én dedikert ovnslinje

– Ved vårt energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud er én av tre ovnslinjer dedikert til håndtering av avfall som krever særskilt behandling – såkalt risikoavfall, sier Jemtland.

Han forteller at avfall fra sykehus legges i egne spesialkontainere som kjøres med truck og tippes direkte inn i ovnslinje 1, noe som betyr at risikoavfallet ikke legges i bunker sammen med det øvrige avfallet som skal til forbrenning.

– Det er strenge krav til rengjøring av smittefarlige beholdere etter at de har blitt tømt. Disse vaskes og steriliseres i et lukket vaskeanlegg før de fraktes for utplassering på sykehusene igjen. Sykehusene pakker risikoavfall i dedikerte gule poser som er lukket i spesialkontainere, forklarer Jemtland.

Dispensasjon til kortvarig lagring

Ovnslinje 1 er den eneste med direkte adkomst fra utsiden, og det er derfor denne brukes til destruksjonstjenesten. Om det er revisjoner eller uforutsett driftsstans av ovnslinje 1, har Fortum Oslo Varme fått dispensasjon til å oppbevare risikoavfall i et hjørne av bunkeren i en liten periode.

– Ved lengre driftsstans vil direkteforbrenningstjenesten bli kjøpt i det skandinaviske markedet. Alt avfall blir destruert i henhold til strenge sikkerhetsrutiner og miljøforskrifter, sier han.

Økning i Sverige

I Stockholm har Stena Recycling ansvaret for håndteringen av avfall fra sykehus. Ifølge deres egne statistikker steg volumene med 20 prosent i mars. De har økt hentefrekvensen ved flere sykehus, og sørger for at det går som normalt.

– Tross den pressende situasjonen, flyter alt som det skal og vi har kapasitet til å hente enda større volumer, sier Jesper Holmqvist i Stena Recycling til det svenske nettstedet recylingnet.se.

Smittefarlig avfall

Ifølge Folkehelseinstituttets nettsider defineres smittefarlig avfall blant annet som avfall som er direkte forurenset med kroppsvæsker fra pasienter som har alvorlige infeksjoner. Dette kan være munnbind, bandasjer og hansker. I tillegg regnes medisinsk utstyr som brukes til å stikke eller skjære, som skalpeller eller sprøyter, som smittefarlig avfall. Til slutt defineres også vevsbiter, organer, blod og avfall fra luftsmitteisolater som smittefarlig avfall.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!