Nyheter
Daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Gulbransen. Foto: Bjørn Vilberg

Kampanje mot sommerforsøpling

Hold Norge Rent lanserer kampanje som skal forebygge mot forsøpling i sommerferien. De frykter 2020 blir «forsøplingssommeren».

I forrige uke kunne man lese at flere organisasjoner frykter at årets sommer vil bli full av forsøpling, fordi «alle» skal ha hjemmeferie i Norge. Oslofjorden Friluftsråd sier blant annet at de ser mer mennesker ute nå enn til vanlig på denne tiden av året, og at de må sette inn mer ressurser for å håndtere forsøplingen.

Hold Norge Rent har også merket dette, og planlegger nå en kampanje som skal bidra til å unngå forsøpling i forbindelse med friluftsliv og ferie i Norge.

– Forsøplingen vi nå ser i parker, langs stier, på strender m.m. kommer rett og slett av økt aktivitet ute og økt bruk av våre nærmiljøer, skriver Liv Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent i en mail til avfallsbransjen.no.

– Ytterst få forsøpler

Hun forklarer at årsakene til forsøpling er sammensatt, og at de aller fleste er flinke til å ta vare på både eget avfall og rydde søppel fra andre som de kommer over i naturen.

– Det er ytterst få som faktisk forsøpler, men dette er likevel nok til at det blir store mengder over tid, og særlig når mange bruker de samme områdene, skriver hun.

– Enkelte bryr seg ikke

Gulbransen sier at forsøpling kan være resultat av ulykker og ubevisste handlinger, og at avfall kan komme på avveie grunnet velmente handlinger, som å sette avfall ved siden av søppelkasser, som deretter havner på avveie. Det er likevel ikke tvil om at forsøpling også oppstår som et resultat av dårlige vaner og dumping av avfall, mener hun.

– Det er åpenbart enkelte som ikke bryr seg eller som ikke ser sammenhengen mellom egne handlinger og forsøplingsproblemene i samfunnet, sier hun.

Forsøplingssommer

Når de tar utgangspunkt i den økte forsøplingen de ser i dag, frykter Hold Norge Rent at 2020 kan bli den store «forsøplingssommeren». Derfor er de igang med å utarbeide en kampanje som skal forebygge forsøpling i forbindelse med friluftsliv og ferie i norsk natur.

– Kampanjen skal være bevisstgjørende, men vi skal også bidra til god avfallshåndtering i tilknytning til friluftsliv og å gi tips til hvordan man unngår å forsøple på fottur, biltur og båttur, sier Gulbransen.

Vil motivere til bruk av flerbruksprodukter

Hun forteller at effektiv innsats mot forsøpling er avhengig av målrettede tiltak som er skreddersydd til årsakene til forsøpling. Hold Norge Rents sommerkampanje skal inneholde tiltak som retter seg direkte mot forsøpling og friluftsliv, som blant annet gratis utdeling av organisasjonens «sporløspose».

– Flere søppelkasser kan være en løsning enkelte steder, men hyppigere tømming av søppelkasser er vel så viktig. Andre steder kan det være mer hensiktsmessig å fjerne søppelkassene helt, forklarer Hold Norge Rent-sjefen, og legger til:

– Et annet viktig tiltak mot denne typen forsøpling er å motivere til bruk av flerbruksprodukter. Engangsartikler har lett for å bli forsøplet.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!