Nyheter
I hovedstaden er det seksjon for veidrift og vedlikehold og parkseksjonen som tar seg av de offentlige søppelkassene. Foto: Bjørn Vilberg

Bysøppelet er på vei tilbake

Etter å ha sett nedgang i avfallsmengder i starten av pandemien, opplever Norges tre største byer nå oppgang i avfall i takt med værendringene.

Koronapandemien har ført til hjemmekontor og nesten tomme gater i store byer. I Oslo har det gått både opp og ned med mengden avfall i offentlige søppelkasser.

Ned, så opp

I hovedstaden er det seksjon for veidrift og vedlikehold som står for tømming av omtrent 1200 søppelkasser plassert på gategrunn og ved holdeplasser, og parkseksjonen som tar seg av 750 beholdere i parker og friområder.

Presseansvarlig i Bymiljøetaten i Oslo, Monica T. Olsen, forteller at det har gått både opp og ned i avfallsmengder siden samfunnet ble stengt ned som følge av koronautbruddet.

– Det var en nedgang i starten av perioden, men da sola og varmen kom, ble det betydelig mer bruk av uteområder med take-away mat o.l. De første ukene var det nok en halvering av bruken, mens det de siste var vi nok på en dobling på mange steder, skriver hun i en mail til avfallsbransjen.no.

Take-away-søppel

På spørsmål om det kun er pandemien som har hatt innvirkning på disse tallene, svarer Olsen at det har gått mye mer i take-away nå som restauranter er stengt, og at været spiller en viktig rolle.

– Når det er sol og varmt er det flere som er ute, skriver hun.

Endret tømmefrekvens

I Bergen forteller ingeniør i Veidriftsseksjonen, Johanne Jensen Vikeså, at de ikke har merket en nedgang i avfall i de offentlige dunkene i sentrum, men at det har vært en økning i bruk av spann i turområder.

– På grunn av det fine været og mange mennesker i byen, ble det også besluttet å gå over til sommerfrekvens på tømmingen en uke tidligere enn vanlig. Vi har i tillegg tatt i bruk en elektrisk støvsuger som suger opp søppel, for å gjøre byen så ren som mulig, sier hun.

Mindre søppel i helgene

Det er omtrent 360 søppelspann i Bergen kommune, og 295 av disse står i sentrum. Vikeså forteller at entreprenøren som tømmer spannene melder om tilnærmet lik avfallsmengde nå som før pandemien brøt ut.

Selv om alt for det meste er som før, er det en tidsperiode i uken de har sett mindre avfall.

– Vi har sett en nedgang i søppel natt til lørdag og natt til søndag på grunn av stengte barer og utesteder, sier Vikeså.

30 prosent mindre

Reiser man litt lenger nord, kommer man til Trondheim. Der har kommunen to driftsavdelinger som håndterer avfall i det offentlige rom. Vegavdelingen har ansvar for dunker på holdeplasser, langs veier og på offentlige torg og plasser, mens parkavdelingen tar seg av søppelkassene i parker og friområder.

Parkavdelingen opplyser om at de merket mye mindre søppel i starten av pandemien.

– Men etter hvert som det er åpnet opp, våren og sola har kommet så er det stikk motsatt. Spesielt i områdene ved Grilstad , Hansbakkfjæra og hele veien mot Korsvika på Lade langs Ladestien, sier avdelingsleder Roger Hagestuen.

Kristian Lauritzen, avdelingsleder i vegavdelingen, forteller at de har omtrent 30 prosent mindre avfall nå.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!