Nyheter
Sterliseringsforpakning, plastblokk som kommer fra smeltemaskinen, dogbones og et produktalternativ. Foto: Bjørn Vilberg

Avfallsdøgnet 15.05.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Sirkulær løsning for sykehusplast

Endotech AS, Re-Organic, Re-Turn, Stena Recycling og Katoplast samarbeider for å finne en løsning for plastavfall fra sykehus. De jobber med å innføre en smeltemaskin som plasseres på sykehusene, hvor de kan legge inn en steriliseringsduk som er laget av polypropylen-plast, som smeltes om til blokker på 20 kilo. På denne måten reduseres volumet betraktelig, og det blir lettere å håndtere og lage nye produkter. Planen er å bruke denne plasten til nye medisinske produkter som kan selges tilbake til sykehusene. – Dette kan kanskje bli det optimale eksempelet på sirkulær økonomi, sier salgssjef i Endotech, Morten Andersen.

Ber kommuner følge etter Oslo

Hold Norge Rent ber norske kommuner følge i hovedstadens fotspor og kartlegge hvordan forsøplingstilstanden er. De anbefaler Oslo kommune å innføre en helhetlig plan for søppelhåndtering, fordi det er mange forskjellige aktører, både kommunale og private, som har ansvar for forskjellige deler av renovasjonsarbeidet. – Det er ikke alltid samsvar mellom bruk av området og utforming, antall og tømmefrekvens på søppelkassene, noe som fører til at enkelte søppelkasser aldri blir fylt, men tømmes ofte, mens andre bli overfylt og bidrar til forsøpling. Mer koordinasjon mellom disse aktørene vil kunne gjøre renholdet mer effektivt, og gjøre situasjonen med forutsigbar for de som er ute i Oslo og skal kvitte seg med avfallet sitt, sier Marit Mo Osterheider, fagansvarlig i Hold Norge Rent.

Vraksuksess i Danmark

Fra nyttår gikk danskene fra papirbasert til digitale skjemaer for bilvraking. Hensikten er å gjøre prosessen både enklere, raskere og mer miljøvennlig. Systemet er basert på danskenes utgave av Bank-ID, NemID, og gjør at bileieren kan starte arbeidet med å skrote bilen allerede fra hjemmet. På nettet kan bileieren finne frem til godkjente bilopphuggere og avtale levering. Vrakpanten utbetales direkte til bileieres konto. Siden innføringen 1. januar har 32 304 bileiere benyttet den digitale løsningen for å skrote bilen. – Når bileieren oppretter sin vraking hjemmefra kan de bare velge fra en liste av godkjente bilopphuggere. Det er den beste garantien for at bilen blir behandlet riktig uten å skade miljøet, sier kontorsjef Anne Elizabeth Kamstrup i Miljøstyrelsen til egne nettsider.

Stortingspolitikere vil stoppe deponiplanene

Alle stortingsrepresentanter fra Telemark og Vestfold ønsker å stanse deponiplanene i Brevik, skriver Telemarksavisa. I et brev sendt til statsminister Erna Solberg, klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup og næringsminister Iselin Nybø, ber de 13 stortingsrepresentantene regjeringen om å stoppe arbeidet. – Nå mente vi det var på tide at vi som stortingsrepresentanter fra det fylket som blir berørt at det var på tide å si tydelig fra til regjeringen, sier Terje Aasland. I brevet påpeker de flere elementer, som blant annet at Porsgrunn kommune, og grensekommunene sier nei til deponiet, Norcem har rettigheter til kalksteinuttak fram til 2040, og at samdrift ikke anbefales, at det er nærhet til flere tusen boliger, og at ekspertutvalget mener mengdene farlig avfall kan reduseres.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!