Nyheter
EU vurderer nå å revidere grensekryssforordningen for avfall. Foto: Pixabay

Mulig revisjon av regelverket for eksport og import av avfall i EU

EU har åpnet den offentlige høringen om revisjon av grensekryssforordningen for avfall. – Kommisjonen spør om kravene er tilstrekkelige nok, sier EU-rådgiver.

EU har åpnet en offentlig høring for å høre om det er nødvendig å revidere regelverket som styrer import og eksport av avfall. Høringen åpnet 7. mai, og fristen for å komme med innspill er 30. juli.

På EUs nettsider skriver de at de ønsker innspill fra innbyggere og det større samfunnet. «Høringen vil samle informasjon og synspunkter om alternativene for å gjennomgå gjeldende juridiske rammer for transport av avfall. Høringen vil få inn generelle synspunkter fra publikum om utfordringene knyttet til transport av avfall, og mer detaljert informasjon fra nasjonale myndigheter, eksperter og private aktører som er involvert i transport og håndtering av avfall,» heter det der.

Les også: Avviser utsettelse av direktiv

– Må følge strenge krav

Paal Frisvold, EU-rådgiver i Avfall Norge, forklarer at Europakommisjonen, i lys av EUs grønne giv, ønsker innspill på regelverket for eksport og import av avfall, både innenfor og utenfor unionens grenser. Deres mål er å vurdere behov for å revidere direktivet, altså å komme med nye krav.

– Handel med avfall mellom EU/EØS-land må følge strenge helse- og miljøkrav, også når avfallet håndteres i mottakerlandet. Kommisjonen spør om kravene er tilstrekkelige og klare nok.

Les også: Europeiske koronatiltak i avfallssektoren

Vil sette en stopper for all eksport

Videre forteller Frisvold at Baselkonvensjonen legger begrensninger for eksport av avfall utenfor EU. Det er blant annet ikke lov å eksportere farlig avfall til ikke-OECD-land, altså utviklingsland.

– Kommisjonens ønske er å øke gjenvinning og gjenbruk i EU, og stoppe ulovlig eksport ut av EU. I Grønn giv sier Kommisjonen de også vil sette en stopper for all eksport av avfall, noe som vil sette store krav til gjenvinning og avfallsforbrenning i EU/EØS, sier han.

Les også: EUs grønne deal skal være motor i gjenoppreisingen

Ønsker å løfte frem problemstillingen

Næringspolitisk direktør i Avfall Norge, Cecilie Lind, forteller at høringen ønsker innspill på hvilke konsekvenser de nye målsettingene har for den europeiske avfallsbransjen, i form av arbeidsplasser og økonomisk vekst.

– Et viktig poeng, som Avfall Norge har signalisert i dialog med Kommisjonen, er de omfattende administrative (byråkratiske) prosessene involvert. Ofte er de så omfattende at de faktisk er til hinder for handel med avfall innenfor EU/EØS-området. Avfall Norge ser derfor positivt på dette initiativet og vil bidra til å løfte frem denne problemstillingen, sier hun.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!