Bransjestemmer
Seniorrådgiver Guro K. Milli-Solheim, daglig leder Sverre Valde og spesialrådgiver Eirik Wormstrand, i Nomiko.

Branner i avfallsbransjen – En god risikoveileder er ikke konsulentmat

Det er utvilsomt enighet i avfallsbransjen om at antall avfallsbranner bør ned. Det krever kunnskap, dialog og samhandling, og kanskje en brannrisikoveileder for avfallsbransjen.
Konsulentselskapet Nomiko får sitt pass påskrevet av Roar Hansen, generalsekretær i Norsk forening for farlig avfall (NFFA). Hansens bekymring er at en brannrisikoveileder for avfallsbransjen kan føre til at det kastes flere konsulentpenger på bålet. «Trenger virkelig bransjen nå flere konsulentrapporter eller andre «oppskrifter» på hvordan hindre brann?» spør han.

Hansens reaksjon kommer etter at Sverre Valde, daglig leder i Nomiko, uttalte seg om avfallsbranner i Avfallsbransjen.no sist fredag. Valde gjentok her forslaget om en felles brannrisikoveileder, helst i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som et tiltak for å redusere antall avfallsbranner. Forslaget er også fremmet og begrunnet i rapporten «Branner i avfallsbransjen – årsaker og tiltak» som artikkelforfatterne utarbeidet for Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) i fjor.

Det er ingen utbredt praksis for å utarbeide sentrale veiledere for avfallsbransjen. Men brann har vært et stort problem over tid, som skader på så mange måter, så nye tiltak bør vurderes. Svaret på de mange brannene er kunnskap, dialog og samhandling, og vi mener at en felles brannrisikoveileder også kan spille en viktig rolle her.
Det er viktig å få frem at en slik veileder ikke handler om å standardisere tiltak. En risikoveileder bør først og fremst være et nyttig hjelpeverktøy slik at aktørene kan identifisere hvor i anlegget brann kan oppstå, hvor sannsynlig det er og vurdering av eventuelle konsekvenser. En slik risikovurdering gir et godt grunnlag for å redusere brannrisikoen ved at mottakene selv finner og velger de riktige tiltakene, basert på sine individuelle behov.

En brannrisikoveileder fra DSB vil bidra til en felles bransjestandard og vil være til hjelp for mange, i en bransje hvor flere faktisk sliter med å få forsikret seg på grunn av høy brannrisiko. Vi

tror at veilederen kan bidra til å øke kvaliteten på risikovurderingene og slik redusere antall branntilløp og branner i avfallsbransjen. Derfor ønsker vi denne diskusjonen velkommen.

Når det gjelder Roar Hansens bekymring om at en slik veileder vil føre til flere konsulenttimer, deler vi ikke hans syn på dette. Gode veiledere gjør konsulenter overflødige, noe vi her lever godt med.

Det er verdt å merke seg at både MEF og påtroppende direktør i Avfall Norge, Cecilie Lind, har uttalt seg positivt til forslaget om en sentral brannrisikoveileder for avfallsbransjen.

Relaterte saker
Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Mikroplast på middagsbordet

Britt Mathisen Limo, Remiks Miljøpark
Jan-Gunnar Winther, Senter for hav og Arktis
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere