Nyheter
Forbrenningsanlegget Forus Energigjenvinning håndterer avfall fra flere kommuner, mens Sandnes må svare for alt utslipp

Krangler om forbrenningsutslipp

Stavanger skal kutte klimagassutslippene med 80 prosent innen 2030. Men utslippene fra innbyggernes avfall må nabokommunen ta ansvar for.

I oktober la Stavanger kommune frem sitt første klimabudsjett, etter at en storkoalisjon vant fjorårets kommunevalg. Kravet om klimabudsjett kom fra MDG som ønsket å kopiere partiets løsning fra Oslo.

Regninga sendes utenbys

Budsjettet legger opp til et kutt på 80 prosent av utslippene innen 2030. Men det er utelatt tre store utslippskilder, skriver Nettavisen.

Avfallsforbrenningen ved Forus Energigjenvinning i Sandnes, Flyplassen Sola og kloakkrenseanlegget i Randaberg. Beregninger viser at 11.000 tonn av utslippene fra avfallsforbrenningsanlegget kommer fra avfall fra Stavanger.

LES OGSÅ: Vil dele utslippsregninga

Konsulentselskapet THEMA la i mars frem en rapport, på oppdrag fra Returkraft som viste konsekvensene av at utslipp fra avfallsforbrenning ikke fordeles på kommunene som leverer til anlegget. Rapporten viste at eksempelvis Kristiansand kommune måtte svare for 60.000 tonn CO2, mens avfallet fra kommunen bare utgjør 8.800 tonn.

Arendal står oppført med null i utslipp fra avfallsforbrenning, men kommunens avfall står for 4.800 tonn av utslippene ved Returkrafts anlegg i Kristiansand.

Lovet handling

Da rapporten fra THEMA ble presentert på et seminar i regi av Avfallsbransjen.no sa Arbeiderpartiets Else May Norderhus at hun ville ta opp saken i Stortinget.

– Dette er viktig og et tema som vi må gjøre noe med. Arbeiderpartiet ønsker at kommunene lager både et klimaregnskap og et klimabudsjett. Der vil ansvarsfordeling for forbrenning være en viktig del, sier Norderhus.

20 prosent av alt avfall som forbrennes ved Forus Energigjenvinning kommer fra Stavanger.

– En betydelig andel av det som brennes av avfall i Sandnes kommer fra Stavanger. Vi lemper det over til naboen, så må Sandnes stri med det. Samtidig kritiserer Stavanger-politikerne Sandnes for å ville kutte «kun» 40 prosent av utslippene innen 2030. Det er helt sprøtt, sier Fremskrittspartiets Leif Arne Moi Nilsen.

Bør regnes på regionen

Han mener det er urealistisk å nå målene om 80 prosent kutt innen 2030 og at det er nødvendig å sette regionale kuttall, for å få med utslippene som Stavanger overlater til andre kommuner. Dersom Stavanger hadde måttet svare for utslippene fra avfallsforbrenning, flytrafikk og kloakkrensing ville utslippene økt med sju prosent i 2018.

– Selvfølgelig skulle vi ønske at vi kunne tatt inn utslippene fra fly og søppel i vårt klimabudsjett også. Søppelet vårt sendes til Sandnes, som har en langt svakere klimaplan enn oss, anført av Frp. Men vi mener ikke at vår klimaplan blir lettere å gjennomføre selv om utslipp fra søppel ikke er medregnet, sier leder for miljø- og utbyggingsutvalget i Stavanger Rune Askeland fra MDG.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke abonnent ennå? Bli med nå!