Bergen setter næringslivet på skolebenken med Sirkulærskolen
EUs grønne giv vil snart skylle over Norge med nye lover og regler for sirkulærøkonomi. Sirkulærskolen i Bergen skal ruste næringslivet for omstillingen.
– Vi må bli mer sirkulære, og gå fra ordinære, lineære til sirkulære forretningsmodeller, vi har faktisk ikke noe valg, forteller Eva Skjold, kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet i Bergen BIR.
Den norske Circularity Gap-rapporten viste i fjor at den norske økonomien bare er 2,4 prosent sirkulær.
LES OGSÅ: Nye regler for bærekraftig finans i Danmark
– Det betyr at vi må ta noen grep, men mange lurer på hva man faktisk kan gjøre, og det skal vi prøve å bistå med, sier Skjold.
Kommunikasjonssjefen er også leder av ressursgruppen for sirkulærøkonomi i Bergen Næringsråd. I samarbeid med PwC, NORCE, Knowit, BIR og Innovasjon Norge starter næringsrådet opp årets sirkulærskole for næringslivet
Skal gjøre næringslivet mer sirkulært
– Deltakerne er opptatt av hvordan selskaper kan få til mer sirkulære forretningsmodeller og bli mer bærekraftige, sier Skjold.
Sirkulærskolen er et initiativ fra Bergen Næringsråd, som gjennomføres for andre gang. Kurset delt inn i fem samlinger, hvor den første finner sted mandag 15. mars. Her vil deltagerne få innsikt i alt fra økonomiske modeller til rammevilkår – som EUs grønne giv – og hvordan dette vil påvirke bedriftene lokalt.
– For eksempel taksonomien. Selv om mange har hørt om taksonomien er det et fremmedord for flere, og mange lurer på hvordan dette vil treffe de enkelte selskapene. Innovasjon Norge skal blant annet fortelle hva som ligger i omstillingspakkene og rammeverkene fra EU, forteller Skjold.
LES OGSÅ: Mener avfallsvekst skyldes manglende politisk fokus
På pensum står også å definere bærekraftbegrepet og hvordan bedrifter kan jobbe helhetlig og systematisk mot mer sirkulære modeller.
– Hva betyr dette for nettopp dem, og hva er det viktige for den enkelte bedriften å ta hånd om. Det er mange vanskelige utrykk og prinsipper å håndtere, og dette skal vi hjelpe dem med. Vi skal blant annet se på sirkulære forretningsmodeller, hvordan bedriftenes egne modeller er bygget opp i dag og hvordan de kan endres, forklarer Skjold.
Viktig å kartlegge egen bedrift
I tillegg til foredrag av PwC, NORCE, Knowit, BIR og flere andre aktører vil deltagerne få bryne seg på oppgaver og hjemmelekser, blant annet for å få en oversikt over egen drift.
– Noe av det viktigste for deltagerne er å få tips og råd om hvor man starter. Det høres kanskje banalt ut, men da er det viktig at bedriftene er godt kjent med egne verdikjeder, hvilke materialstrømmer som går gjennom eget selskap, hva som blir til avfall og hvordan dette kan utnyttes i industrielle symbioser, sier Skjold.
LES OGSÅ: Rektor ved Bergens sirkulærskole mener næringslivet har behov for blanke ark og fargestifter
Må spille med åpne kort
I tillegg til å styrke deltagernes kompetanse, handler skolen også om å danne et felleskap mellom markedsaktørene.
– Med sirkulærøkonomien må man være mer åpen enn det man gjerne har vært tidligere. Man må åpne egne forretningsstrategier og gjøre det mulig for andre å koble seg på, mener Skjold.
LES OGSÅ: Leder digitaliseringen av avfallssbransjen
For at bedrifter skal kunne samarbeide er det også grunnleggende å vite om hverandre – hvilke bedrifter, materialstrømmer, teknologi og innovasjon som allerede finnes på markedet – dette er også et av formålene som Bergen Næringsråd har med å sette i gang med Sirkulærskolen.
– Det er mye bra som skjer og flere initiativer er i gang. Vi vil gi et bilde av hva som foregår og gi inspirasjon til hva bedriftene kan gjøre selv og hvordan de kan koble seg på andre. Slik kan flere dra i samme retning, men da er det viktig at man spiller med så åpne kort som mulig, sier Skjold.
Stor interesse
Årets sirkulærskole er den andre i rekken av kurs. Grunnet smittevern gjennomføres oppstarten digitalt – men det har ikke lagt noen brems på interessen.
– Da vi passerte 60 deltagere måtte vi sette strek. Vi skal jo også håndtere de som kommer inn på en god måte, forteller Skjold.
LES OGSÅ: Mener avgift kan hindre CO2-fangst
Hun håper dog at de kan starte opp fysiske møter, om smittesituasjonen tillater det.
Skjold legger til at skolen ikke bare er for bergensere, og at de har blitt kontaktet av næringsforeninger fra andre steder i landet, til og med greske aktører.
– Sirkulærøkonomi er ingen konkurranse, det handler om å dele kunnskapen, understreker Skjold.