Sommeren 2021
Jens Måge på Knattholmen utenfor Sandefjord. Foto: Privat

Savner klemmer, innenfor rimelighetens grenser

Fagrådgiver med ansvar for bioavfall, tekstiler, biologisk behandling i Avfall Norge, Jens Måge, har gått litt «på veggen» på hjemmekontor, nå skal han bruke ferien på å gå over 500 kilometer!

Hva skal du gjøre i sommer?

Vi skal gå på beina fra Asker til Lysebotn i Lysefjorden. Ja, det er veldig langt…!

Hva har vært det mest utfordrende med arbeidsåret vi legger bak oss?

Det opplagte svaret er koronaen. Vi har som mange andre måttet snu oss rundt. Samtidig så er vi som bransje blant de som i mindre grad er negativt berørt sammenlignet med mange andre sektorer og grupper i samfunnet (helsearbeidere, lærere, musikere, kulturarbeidere osv).

På det personlige plan så synes jeg koronaen tidvis har vært krevende. Jeg er et sosial vesen og går av og til litt «på veggen» på hjemmekontoret og savner sykkelturen til og fra jobb. Men noen fordeler med hjemmekontor er det jo selvsagt også.

Hva synes du om regjeringens nasjonale strategi for sirkulærøkonomi?

Peker i riktig retning, men er en «tynn kopp te» med manglende ambisiøse mål og nye virkemidler. Jeg er redd andre land får et godt forsprang på Norge. Innen utvagte områder er vi imidlertid godt posisjonert uavhengig av denne strategien, eksempelvis på batteriproduksjon og -gjenvinning, biogass, kompost, biokull og torverstatning.

Hva er den perfekte sommermaten og sommerdrikken?

I naturen smaker alt godt. Jeg har fra i år kuttet kjøtt, melk /melkeprodukter og mye fisk, og gjør spennende oppdagelser innen plantebasert mat.

Masse spennende råvarer og gode produkter. «Alt kan grilles»; hele paprika, blomkål, asparges, løk, gulrøtter marinert i rosmarinolje osv osv. Til dessert, for eksempel mango-sorbet-is. Spiser fortsatt makrell og elsker sild i mange former. Og vin og øl er jo i all hovedsak plantebasert. Jeg er veldig glad i frisk og tørr rosévin på varme sommerdager.

Saltvann, ferskvann eller basseng?

Helst saltvann, men ferskvann går også helt fint.

Koronapandemien er på hell. Hva gleder du deg mest til når dette er over?

Treffe folk og ha vanlige samtaler og sosial kontakt. Jeg er en klemmer, så kanskje litt det også innenfor rimelighetens grenser.