Leder
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn holder fast på avgift på avfallsforbrenning. Foto: Unni Claussen

Omkamp om forbrenningsavgift – bare på trass

«Alle» vet at avgift på avfallsforbrenning ikke virker. Likevel klarte ikke Solberg-regjeringen å dy seg på siste arbeidsdag.

Det har gått sju måneder siden flertallet på Stortinget skrinla forslaget om å innføre en særnorsk avgift på avfallsforbrenning. Da Klimaplanen ble behandlet i Stortinget lå det nær 500 endringsforslag på bordet. Bare ett av dem fikk flertall:

«Stortinget ber regjeringen om at avgiften på avfallsforbrenning må flyttes tidligere i verdikjeden for både å stimulere til mindre volum på avfall og for å håndtere avfallet i Norge».

LES OGSÅ: Regjeringen foreslår forbrenningsavgift på nytt

Trosser Stortinget

Under voteringen i landets nasjonalforsamling var det bare MDG som stilte seg på regjeringens side. Og det skjedde under tvil.

Siden vedtaket i mars har det vært gjennomført et Stortingsvalg som gjorde flertallet mot forbrenningsavgiften enda større.

Derfor er det mildt sagt spesielt at regjeringen likevel velger å fremme forslaget på nytt. Argumentene har ikke endret seg og forrige uke slo det svenske Skatteverket klart fast at forbrenningsskatt ikke har fungert etter hensikten der borte.

LES OGSÅ: Karbonfangst og resirkulering av plast skal lønne seg

I likhet med sine norske kolleger er ikke det svenske skatteverket viden kjent for å avvise inntekter til statskassen.

Kort fortalt sier rapporten at det ikke virker å skattlegge sisteleddet i avfallshåndteringen, siden beslutningen om hva som skal brennes eller ikke tas høyere opp i verdikjeden.

Lyder det kjent?

Det er vanskelig å få grep om hvorfor det norske Klima- og miljødepartementet mener avgiften vil fungere her, når den åpenbart ikke gjør det på andre siden av grensen. Ekstra spesielt blir det med tanke på at svenske forbrenningsanlegg setter til livs 1,3 millioner tonn norsk avfall årlig.

At det norske avfallet plutselig skulle bli mindre effektivt som avgiftsobjekt når det krysser Svinesund-broen er rett og slett ikke til å bli klok på.

Avtroppende klima- og miljøminister begrunner omkampen om forbrenningsavgiften med prinsippet om at forurenser betaler. I tillegg viste han til at det må lønne seg å investere i karbonfangst.

Motsier seg selv

Men hans egen klimamelding mener avgiften ikke vil virke.

«Ein CO2-pris på 2000 kroner per tonn, jf. det generelle nivået på CO2-avgifta i 2030, vil bidra til å gjere CO2-fangst meir attraktivt økonomisk sett, men vil truleg ikkje vere tilstrekkeleg til å gjere CO2-fangst ved avfallsforbrenningsanlegga lønsamt innan 2030», heter det i regjeringens klimaplan.

Det er altså snakk om en avgift som verken øker materialgjenvinningen eller investeringslysten i karbonfangst. Ikke har den flertall i Stortinget heller.

Da er den bare fremmet på trass.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Forbrenningsavgift – hvem virker den på?

Jan-Egil Korseberg, JEK Utvikling

Vi må stå sammen for å nå ambisiøse miljømål

Grønt Punkt Norge på vegne av Plastretur
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere