Nyheter
Bakerste rekke fra venstre: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp). Midtre rekke fra venstre: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap), kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp), klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp), barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap). Fremste rekke fra venstre: Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor

Ukeslutt: Hva brast så høyt?

Statsbudsjett og ny regjering. Det har ikke manglet på skuffelser denne uken.

Tirsdag la Solberg-regjeringen frem sitt siste statsbudsjett, onsdag presenterte Jonas Gahr Støre den nye regjeringens plattform og torsdag overtok han nøklene til statsministerboligen.

LES OGSÅ: Støre-regjeringen varsler karbonfangst på flere forbrenningsanlegg

Det har med andre ord vært en festuke for politiske kommentatorer, avtroppende og påtroppende opposisjon og kommunikasjonsavdelingene i landets næringspolitiske organisasjoner. Som seg hør og bør tro skal statsbudsjettet slaktes og forventningene til den nye regjeringen skrus i taket.

Solberg-regjeringen siste forslag til statsbudsjett er et nær presisjonsarbeid i å fornærme på vei ut døra. Ikke bare ignorerte den fullstendig Stortingsvedtak om sidestilling av biogass med hydrogen og el, men budsjettet legger også inn en lite populær omkamp om avgiften på avfallsforbrenning. Skarve 30 millioner til oppfølging av strategien for sirkulærøkonomi er heller ingen avskjedsgave det jubles for.

LES OGSÅ: Solberg-regjeringen tar omkamp om forbrenningsavgift

Det har da heller ikke bransjene vært sene med å påpeke.

Espen Barth Eide har lang erfaring fra freds- og forsoningsarbeid i utenrikspolitikken. Det kan komme godt med i rollen som klima- og miljøminister i en regjering der de indre klimaspenningene er sterke nok til å få det kommende klimatoppmøtet i Glasgow til å høres ut som en avslappende ferietur.

Barth Eide uttalte selv at regjeringsplattformen er den grønneste noen sinne. Det er ord som forplikter. Og rett skal være rett. Det er flere gode intensjoner å finne i Hurdalserklæringen. Blant annet på karbonfangst- og lagring.

LES OGSÅ: Biogass Norge skuffet over regjeringens biogass-finte

Regjeringen vil «Legge til rette for CO2-fangst og lagring på alle større forbrenningsanlegg på sikt, og utnytting av CO2 i industriell produksjon gjennom CCUS», heter det i erklæringen.

Det er lov å håpe at Barth Eides bruker briller fordi han er nærsynt.

Relaterte artikler

Bunntømte & nedgravde avfallsbeholdere

EnviroPac AS

Renovasjonsbiler

Steco Miljø AS

Slik leverer du båten

Viking Gjenvinning AS

REEN Control

Reen AS

REEN CMS

Reen AS

Grønne råd

Lin advokater
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.