Leder
Fortum Oslo Varme ble henvist til EUs innovasjonsfond for å finansiere karbonfangst. Foto: Ludvig Gundersen

I kveld er det lov å være sure

Den forrige regjeringen dumpet Fortum Oslo Varmes karbonfangstanlegg til fordel for Norcem i Brevik, fordi den økonomiske usikkerheten var for stor. Nå har Norcem-anlegget sprukket med en milliard.

«Etter kvalitetssikrers vurdering synes Norcems fangstanlegg å være å foretrekke fremfor Fortum Oslo Varmes, primært grunnet lavere livsløpskostnad», skrev Oslo Economics og Atkins i rapporten de sendte Olje- og energidepartementet før sommeren i fjor.

Rapporten ble brukt som hovedargument for fullfinansiering av Norcems karbonfangstprosjekt, mens Fortum Oslo Varme ble henvist til EU-bygda for å skaffe penger.

LES OGSÅ: Norcems karbonfangstanlegg sprekker med opp mot en milliard

«Olje- og energidepartementet fikk 25. oktober 2021 tilsendt oppdaterte kostnadsestimater for CO2-fangstprosjektet til Norcem. De oppdaterte kostnadsestimatene viser at Norcem nå er forventet å overskride maksimalbudsjettet i tilskuddsavtalen mellom staten og Norcem», skriver regjeringen i tilleggsforslaget til neste års statsbudsjett.

Nye estimater viser at investeringen i Brevik blir inntil en milliard kroner dyrere enn det som lå til grunn da anlegget ble valgt over Klemetsrud. I verste fall kan hele prosjektet strande.

«Partene er i henhold til tilskuddsavtalen forpliktet til å i fellesskap søke en omforent løsning for prosjektet. Med mindre partene blir enige om å fortsette, eller den ene av partene tar på seg å finansiere ferdigstillingen alene, vil prosjektet bli skrinlagt og hver av partene tar sine kostnader», skriver regjeringen videre.

Om noen dager får Fortum Oslo Varme svar på sin søknad til EUs innovasjonsfond. Et positivt svar derfra er en betingelse for at staten skal stille opp med de lovede tre milliardene som mangler.

Det er lett å forstå om det bannes litt i gangene på Klemetsrud i kveld.

Relaterte artikler

Komprimerende utstyr

Nordcon AS

Kverner

Steco Miljø AS

Transport

Viking Gjenvinning AS

Biogass- og slambehandlings­anlegg, CambiTHP B4

Cambi ASA

REEN Control

Reen AS

Anlegg og avfallshåndtering

Steco Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.