Nyheter
Slik vil det eksisterende og nye avfallsforbrenningsanlegget se ut med karbonfangst. Illustrasjon: Cory

Bygger verdens største karbonfangstanlegg for avfallsforbrenning

Om fem år skal 1,5 millioner tonn CO2 fanges fra avfallsforbrenningsanleggene ved Themsens bredder.

Nylig offentliggjorde det britiske næringsdepartementet at avfallsforbrenningsanlegg ville bli innlemmet i det nasjonale karbonfangstprosjektet. Det innebærer at energigjenvinningsanleggene kan søke statlig støtte til etablering av karbonfangst.

LES OGSÅ: Viridor legger 11 milliarder på bordet for karbonfangst

«Gjennom denne forretningsmodellen ønsker vi å støtte industrier til effektiv og bærekraftig reduksjon i karbonutslipp og drive frem en verdensledende innovasjon i karbonfangstteknologi, for å understøtte avkarboniseringen av Storbritannia», skriver departementet i en pressemelding.

1,5 millioner tonn

De to avfallsselskapene Suez og Viridor har tidligere annonsert at de vil etablere et karbonfangstprogram på sine anlegg. Nå følger konkurrenten Cory Energy etter. De har ambisjoner om å etablere det som vil bli verdens største enkeltstående karbonfangstprosjekt.

Selskapet driver i dag et avfallsforbrenningsanlegg i Belevere i sørøst-London, helt nede ved Themsen. I tillegg har selskapet et nytt anlegg under oppføring rett ved siden av. Det eksisterende anlegget slipper i dag ut 750.000 tonn CO2 årlig, dobbelt så mye som Klemetsrud-anlegget i Oslo. Anlegget under bygging blir enda større.

LES OGSÅ: Norcems karbonfangstanlegg sprekker med opp mot en milliard

Den samlede utslippsreduksjonen vil være 1,5 millioner tonn i 2030. De to forbrenningsanleggene legger grunnlaget for det største fjernvarmeprosjektet i Storbritannia.

– Corys karbonfangstprosjekt har potensiale til å være en game-changer, ikke bare vil det bli et av de største CCS-prosjektene i UK, men det vil også lede an i en elvebasert løsning, ved å benytte eksisterende, naturli infrastruktur på Themsen for å transportere CO2, sier administrerende direktør Dougie Sutherland.

Han legger til at transportåren fra avfallsforbrenningsanleggene vil åpne muligheter for andre selskaper langs den britiske hovedstadselven til å kaste seg på.

CO2-hub på elvebredden

Flytende CO2 som fanges inn fra forbrenningsanleggene skal fraktes med skip til lagringsstasjoner i Nordsjøen. Storbritannia har flere prosjekter på gang for utvikling av CO2-lager i Nordsjøen, i konkurranse med norske Langskip.

Cory opplyser at selskapet vil kunne ha karbonfangstprosjektet i gang allerede i 2026, men at det avhenger av statlig støtte.

– Karbonfangst-teknologi vil være vesentlig i kampen mot klimakrisen og vi er veldig glade for at myndighetene varsler at de vil gi økonomisk bistand til karbonfangst på avfallsforbrenning. Med de riktige rammevilkårene og støtten på plass, er Cory klare til å investere og hjelpe Storbritannia til å oppnå posisjonen som verdensledende innen grønn teknologi, sier Sutherland.

Relaterte artikler

Enkammer KGH

NTM Trailer & Tipp AS

Ozongenerator MAS90

EnviroPac AS

Doppstadt DW 3060 F Classic, årsmodell 2019

OP System Norge AS

EE-Bur

EnviroPac AS

UN Finerkasser

DGM Norway AS

BNS avfallscontainere

EnviroPac AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.