Leder
Klemetsrud Energigjenvinningsanlegg
Klemetsrud Energigjenvinningsanlegg i Oslo.

Utstøtt og uglesett

Avslaget fra EUs Innovasjonsfond er et kraftig skudd for baugen. Ikke bare for Fortum Oslo Varme, men for avfallsforbrenning over hele Europa.

Julekvelden kom tidlig for de sju prosjektene som tirsdag fikk støtte fra EUs Innovasjonsfond. 1,1 milliarder euro, eller over 11 milliarder kroner gir Innovasjonsfondet til storskalaprosjekter som skal redusere utslipp av klimagasser.

Men avfallssektoren står ribbet tilbake.

Avfallsforbrenning holdes utenfor

Det gis ikke så mye som en eurocent til verken Fortum Oslo Varmes anlegg på Klemetsrud eller Amager Bakkes forbrenningsanlegg i København. Dette er prestisjeprosjekter som det er lagt mye politisk tyngde bak.

LES OGSÅ: Olje- og energiministeren: – Skuffet over karbonfangst-avslag

Den forrige regjeringen la skjebnen til karbonfangstprosjektet på Klemetsrud i hendene på EUs Innovasjonsfond. Tidligere Olje- og energiminister Tina Bru la tre milliarder kroner i skuffen og ba Fortum finne resten. Da kritikken mot den låste skuffen kom, svarte Bru at det var viktig at andre bidro og at hun hadde stor tro på at Fortum Oslo Varme ville vinne frem i innovasjonsfondet.

Nå vet vi svaret. Det ble nei.

Fortum mangler 3,2 milliarder kroner for å få låst opp skuffen. Og i mens går tiden. Neste søknadsrunde til Innovasjonsfondet er i mars, med tildeling om et år. Oslos mål om 95 prosent klimakutt i 2030 går bokstavelig talt opp i røyk fra pipa på Klemetsrud. De nasjonale målene følger samme vei.

Stor støtte til karbonfangst

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen benyttet forskriftsmessig anledningen til å hevde at Innovasjonsfondets avslag betyr at EU ikke har tro på karbonfangst som klimatiltak. I beste fall har ikke Solvik-Olsen lest tildelingene. Alternativt er det fristende å henvise til C.J Hambros ord om forvirring og eget hode.

LES OGSÅ: – Det er noe skidt

Fire av de sju prosjektene som er tildelt midler fra Innovasjonsfondet er karbonfangst og -lagringsprosjekter. Flere av dem nevner spesifikt Langskip-lageret i Nordsjøen som endestasjon for den innfangede CO2-en. Som Bellona-leder Frederic Hauge helt riktig påpeker er den avsatte lagerkapasiteten i Nordsjøen snart fylt opp.

EU har klokkertro på karbonfangst og -lagring. Problemet er at det er langt mer avmålt entusiasme for avfallsforbrenning.

ARC og Fortum Oslo Varme var de to forbrenningsanleggene som kom videre til den avsluttende søknadsrunden. Men der ble det altså bråstopp. For begge to.

Må snu stemningen

Det er et sterkt signal. Europeiske forbrenningsanlegg som bruker førjulstiden på å finpusse en søknad til neste tildelingsrunde har fått en advarsel.

Avfallsforbrenning har lenge vært svært omstridt i Europa. Flere land har varslet kapasitetsredusering, utslippsavgifter og stans i eksport av brennbart avfall over landegrensene. EU-kommisjonen har flere ganger vært inne på tanken om å gjøre avfallsforbrenning kvotepliktig.

Avslaget på søknadene fra Fortum og ARC kan, og må leses som at Innovasjonsfondet ikke er overvettes begeistret for hva de to anleggene holder på med. Isteden gis det rundhåndet støtte til hydrogenprosjekter, bioenergi og sementproduksjon.

Både på Klemetsrud og i København vil avslagene bli nøye gjennomgått før neste søknadsfrist i mars.

Men først må de overbevise om at forbrenning av avfall, som ikke kan materialgjenvinnes, er en helt sentral del av det grønne skiftet. Ellers er det neppe nødvendig å prøve igjen.

Relaterte artikler

Hjullaster container

Nordcon AS

Orwak Multi

EnviroPac AS

Proffsekker

EnviroPac AS

Innsamlingskasser

EnviroPac AS

SST 1525

OP System Norge AS

10 m3 åpen liftcontainer

Sirkla Ressurs AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

KlesIGLO og andre sirkulære bobler

Tone Skårdal Tobiasson, Journalist og forfatter, Styremedlem Union of Concerned Researchers in Fashion
Ingun Grimstad Klepp, OsloMet
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.