Nyheter
Den europeiske uken for avfallsreduksjon markerer motstykket til «Black Friday»

Avfallsreduksjon som motvekt til kjøpefesten

Samarbeid er stikkord for den europeiske avfallsreduksjonsuken.

Denne uken arrangeres European Week for Waste Reduction, EWWR, for 13. gang. Prosjektet, som finansieres med EU-midler, ble etablert som et motstykke til kjøpefesten «Black Friday».

Endre forbruksmønster

Over hele Europa gjennomføres det denne uken ikke mindre enn 12.400 ulike aktiviteter fra privatpersoner, organisasjoner og bedrifter. I Norge er blant annet Avfall Norge organisator for Circular Monday. I likhet med fredagens kjøpefest har også Circular Monday-konseptet spredd seg over en hel uke.

Målet både for EWWR og Circular Monday er å bidra til mer sirkulært forbruk og  fremme ombruk, gjenbruk og reparasjoner fremfor nyinnkjøp.

«Den store mengden avfall vi genererer er et presserende miljømessig, sosialt og økonomisk problem i seg selv. Det er også et symptom på en større problem: et uholdbart forbruksnivå, som igjen knyttes til utslipp av klimagasser og andre miljøgifter. Dette forårsaker i sin tur klimaendringer, miljøforringelse og helseproblemer», skriver EWWR.

Årets EWWR-kampanje fokuserer på det sirkulære samfunnet og skal fremme nøkkelrollen som lokalsamfunnet spiller i overgangen til et bærekraftig forbruk.

«Til grunn ligger det faktum at mengden avfall vi genererer har skutt i været. I EU har avfallet fra en gjennomsnittshusholding doblet seg i vekt fra 1970 til dagens 492 kilo. I 2018 ble det generert over fem tonn med avfall per EU-borger», skriver EWWR i en pressemelding.

Lokale tiltak

I Oslo holder Renovasjons- og gjenvinningsetaten en rekke arrangementer gjennom uken. Det inkluderer både åpne dager på gjenvinningstasjonene, der innbyggerne inviteres til å hente ombruksvarer som er innlevert til stasjonene til en svært billig penge. Også i Trondheim arrangeres det ombruksuke, i regi av Miljøenheten i Trondheim kommune. Der holdes det blant annet et eget julemarked med ombruksvarer.

Utover kampanjen for avfallsreduksjon, oppfordrer EWWR til lokale ryddeaksjoner. Hold Norge Rent benytter anledningen til å fokusere på avfallet som kastes i toalettet. Rydderapportene fra Hold Norge Rent viser at fire prosent av avfallet som plukkes opp på strendene er sanitæravfall som bind og tamponger. Dette er avfall som forbrukerne har kastet i toalettet og som siden havner i sjøen.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.