Leder
Hvem blir ny sjef på FREVAR?.Foto: Ludvig Gundersen

Fingra av fatet

Det årnær seg, heter det i Fredrikstad. I jakten på ny Frevar-sjef er det fristende å ønske lykke til. Det kan de trenge.

Torsdag sprakk nyheten om at administrerende direktør i FREVAR, Fredrik Hellström, har sagt opp sin stilling. Årsaken er at han mener seg overkjørt og at styret har blandet seg inn i hans arbeidsoppgaver.

– Jeg har hatt et godt samarbeid med styret, men dette ble prinsipielt for meg, sier Hellström.

Det er lett å forstå.

Stridens kjerne er at styret har ønsket å legge ansvaret for HR og informasjon under økonomisjefens ansvarsområde. Begrunnelsen er at det vil gi en mindre og mer strategisk ledergruppe.

Frevar-sjefen går i protest

Hellström mener det er han som selskapets administrative leder som er suveren til å bestemme hvordan ledergruppen hans skal se ut. Der fikk han støtte fra Høyres Tor Prøitz. Men resten av styret hørte ikke på protestene og banket gjennom saken, med den konsekvens at selskapet må finne en ny daglig leder.

«Bevisst eller ubevist sliter lokalpolitikere med å skille mellom kommunestyresal og styrerom»

Styreleder Hege Dubec (Ap) har forsvart styrevedtaket og sier til Fredrikstad Blad at styret har diskutert ønsket om et linjestyrt personalansvar i lang tid. Det fremstår nærmest umulig å forstå at det var så viktig for styret å blande seg inn i stillingstitlene i selskapet at de lot sjefen gå, med en ukes varsel.

Det er ikke uvanlig at daglig leder kommer på kant med styret.

I kommunalt eide virksomheter blir det lett gnisninger. Bevisst eller ubevist sliter lokalpolitikere med å skille mellom kommunestyresal og styrerom. Da går det gjerne galt. Og det kan bli dyrt. I Frevars tilfelle må de betale Hellström lønn i inntil ni måneder og bekoste firmabil ut september.

På toppen kommer kostnaden ved å finne en ny sjef.

Det kan bli en utfordring, med tanke på årsaken til at Helltröm pakker sammen. «Kommunalt eid selskap søker daglig leder» er i utgangspunktet en attraktiv stillingsannonse.

Men interessen faller fort når det tillegges «Vår nye leder lederen må godta at styret blander seg inn i ting de ikke har noe med».

Relaterte artikler

MHL350F

Kiesel Norge AS

CLK – Lukket kombicontainer med runde innkast luker

Containergruppen Norge AS

LH 35 M Timber Litronic

Liebherr Norge AS

Terra Select T70

Kiesel Norge AS

Park og utendørsmøbler

EnviroPac Group AS

TOM intelligent avfallsbeholder

EnviroPac Group AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.