Nyheter
Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo. Foto: Ludvig Gundersen

– En historisk dag for Oslo

Oslo kommune legger 2,1 milliarder kroner på bordet for å realisere karbonfangst på Klemetsrud.

Det var en svært stolt byrådsleder, Raymond Johansen, som presenterte oppkjøpet av Fortum Oslo Varme og planen for å etablere fangstanlegg for CO2 på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud.

Kostnadsøkning

– Dette har vi jobbet for i seks år. Nå har vi ikke bare en plan for CCS, men vi har finansieringen på plass. Aldri før har en kommune gått så langt for å sikre karbonfangst, sa Johansen.

Fortum selger seg ut av Fortum Oslo Varme – Se pressekonferansen her

Oslo kommunes direkteandel for karbonfangstprosjektet er 2,1 milliarder kroner, mens de tre nye eierne stiller opp med inntil 3,9 milliarder kroner. Staten har allerede gitt en betinget støtte på tre milliarder kroner. Den samlede kostnaden for bygging og drift av karbonfangst på Klemetsrud i ti år er beregnet til 9,2 milliarder kroner.

Dyrere stål

Da Solberg-regjeringen i 2020 la frem sin plan for det norske karbonfangstprosjektet Langskip ble kostnaden for Klemetsrud-prosjektet beregnet til 6,8 milliarder kroner. Siden den gang har altså prosjektet blitt 2,4 milliarder kroner dyrere.

– Det har pågått en kvalitetssikring fra Staten ved siden av her og det er bakt inn en høy usikkerhetsfaktor. Kostnadsøkningen er blant annet knyttet til økningen i stålpriser og andre byggekostnader, sa byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen på dagens pressekonferanse.

Betyr finansieringsplanen at man nå trekker søknaden til EUs Innovasjonsfond?

– Det vi legger frem i dag gjør søknaden til innovasjonsfondet overflødig. For nå har vi sikret finansiering av Klemetsrud, dersom bystyret gir sin tilslutning til dette, sier Evensen.

 

Relaterte artikler
Relaterte artikler fra Small Step Media nettverket
Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.