Leder
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor

Såpestykket Vedum

Mye har vært sagt om Trygve Slagsvold Vedums evne til å ikke svare på spørsmål. Sjelden har det kommet bedre frem enn da han ble utfordret om forbrenningsavgiften.

Ikke mindre enn tre ganger forsøkte Fremskrittspartiets Terje Halleland å få landets finansminister til å svare på om regjeringen vil endre avgiften på avfallsforbrenning, slik Klima- og miljøministeren har sagt.

– Det kommer vi til å fortsette å se på, fordi i prinsippet mener jeg at det er ikke de som gjør den endelige ryddejobben sin skyld at jeg kjøpte et produkt av plast for mange år siden, sa Barth Eide da Avfallsbransjen.no intervjuet ham før jul.

Da hadde det gått en snau måned siden Barth Eides partikollega Mani Hussaini nærmest sjokkerte en fullsatt sal på Fjernvarmedagene ved å si at han ikke kunne forsvare avgiften den nye regjeringen var i ferd med å innføre.

I prinsippet mener jeg at det er ikke de som gjør den endelige ryddejobben sin skyld at jeg kjøpte et produkt av plast for mange år siden

– Klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Desember 2021 –

Spørsmålet fra Halleland i Stortingets spørretime er ikke mulig å misforstå. «Kommer regjeringen til å jobbe for at denne forbrenningsavgiften blir avviklet, redusert eller lagt til en annen plass i vedikjeden», spurte Halleland.

Ullen som alltid

Det er det som i kommunikasjonsfaget kalles et lukket spørsmål. Svaralternativene for de fleste vil begrense seg til ja eller nei.

Men da glemmer man at det skulle besvares av Trygve Slagsvold Vedum.

Han viklet seg, som vanlig, inn i en besvarelse som ikke er i nærheten av å besvare det han er spurt om. Vedum innledet med å skryte av regjeringens ambisiøse klimapolitikk, fortsatte med at den vil stimulere til klimavennlig omstilling og at klimapolitikken skal være sosialt og geografisk rettferdig. Så kom en historielekse om at verden har gått videre siden 2010, da den forrige forbrenningsavgiften ble fjernet.

At det bare har gått litt over ett år siden Vedums partikollega Sigbjørn Gjelsvik utfordret Vedums forgjenger om gjeninnføringen av avgiften, hoppet han glatt over.

– Vi mener vedtaket som ble gjort før jul er særdeles uklokt. Her legger man på en ny avgift som vi ikke kan skjønne reduserer mengden avfall. Det blir heller sendt til forbrenning i våre naboland, sa Gjelsvik til Avfallsbransjen.no i februar i fjor.

Her legger man på en ny avgift som vi ikke kan skjønne reduserer mengden avfall. Det blir heller sendt til forbrenning i våre naboland

– Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Februar 2021 –

Håpet svinner

Det som var uforståelig for Senterpartiet i fjor har tydeligvis blitt så mye klarere. Og imens sender vi fortsatt 40 prosent av avfallet vårt over grensen.

Regjeringspartienes tydelige motstand mot forbrenningsavgiften ga et berettiget håp om at avgiften kanskje ville forsvinne allerede i revidert nasjonalbudsjett i mai. I verste fall at den endres i høstens statsbudsjett. Med Vedums svar i Stortingets spørretime svinner håpet. Forbrenningsanleggene kan nok forberede seg på at avgiften har kommet for å bli.

Og som med de fleste avgifter som ikke virker: Den skal nok opp.

Relaterte artikler

COK-D2 – Åpen kombicontainer, kan tømmes fra begge ender

Containergruppen Norge AS

Veggholder for innsamlingsbokser

EnviroPac Group AS

Helautomatisk kompostering av matavfall

Global Enviro

BNS avfallscontainere

EnviroPac Group AS

Sporing og ruteoptimalisering

Mezonic AS

Terra Select T70

Kiesel Norge AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.