For Johnny Sundby er hjemmesomer ensbetydende med sommer i paradis. Foto: MOVAR IKS.

Sommer i avfallsbransjen:

– Kostnadene knyttet til utsortering havner hos innbyggerne via renovasjonsgebyret, fremfor hos produsentene

Movar-sjef Johnny Sundby mener myndighetene er en bremsekloss for et sirkulært samfunn.

Navn: Johnny Sundby

Stilling: Administrerende direktør Movar IKS

– Hva har du vært mest opptatt av det siste halvåret (hva gjelder avfall, gjenvinning, sirkulærøkonomi, miljø og klima)?

Som styreleder i Østfold Avfallssortering IKS har jeg vært opptatt av å få plass rammene for å bygge et fremtidsrettet sorteringsanlegg for innbyggerne i Østfold. Det har bl.a. omfattet lokalisering av anlegget på Viken Park i Fredrikstad, hvor vi nå har inngått avtale om kjøp av tomt. Viken Park er et 900 mål stort næringsområde med fokus på sirkulærøkonomi og bærekraft, og vi ser med spenning frem til hvilke andre aktører som kommer til å etablere seg her.

– Hvordan synes du myndighetenes arbeid med avfall, gjenvinning klima, miljø og sirkulærøkonomi går?

En viktig forutsetning for sorteringsanlegget blir hva myndighetene lander på i forhold til prosentansvarsordningen. Her er ikke regelverket i Norge og EU harmonisert. Dette gjør at kostnadene knyttet til utsortering havner hos innbyggerne via renovasjonsgebyret, fremfor hos produsentene. Vi er flere som avventer myndighetenes arbeid for å kunne ta en endelig investeringsbeslutning i forhold til bygging av anlegg. Slik sett virker myndighetene som en bremsekloss for utviklingen av et mer sirkulært samfunn ved at dette tar så lang tid.

– Hva blir det viktigste for bransjen og din virksomhet det neste halvåret?

For bransjen blir det å viktig finne gode løsninger for å møte de nye kravene til materialgjenvinning. Svaret på dette vil være økt fokus på samarbeid, slik at vi får rasjonelle løsninger til innbyggernes beste med robust størrelse. For MOVAR skal vi starte egenregi innsamling av husholdningsavfallet fra 1.10. i år. Vi har anskaffet kjøretøy, leid lokaler og er i ferd med å signere arbeidsavtalene med renovatørene. Fortsatt gjenstår mye viktig arbeid for å få tjenesten opp å stå innen overtakelsen, men med dyktige ansatte skal vi nok landet dette.

– Hva skal du gjøre i sommer?

Jeg bor jo i sommerparadiset Hvaler, og skal selvsagt bruke litt tid her. Videre blir det nok en tur med båten nedover svenskekysten i år, når dette endelig er åpent uten restriksjoner. Det blir nok også en tur på fjellet for å trene meg selv og hundene før årets rypejakt som starter 10. september.

– Hva er din favorittaktivitet for sommeren?

Min favorittaktivitet er late dager på sjøen med bading og sol, gjerne kombinert med fiske av sjøkreps sammen med gode venner.

– Hva er favoritt mat og drikke om sommeren?

Av spørsmålet over, så skinner det vel igjennom at favorittmaten er ferske skalldyr, og gjerne selvfisket kreps. Til dette smaker det fantastisk med en god tysk riesling til.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.