Pål Mikkelsen, direktør NND

Sommer i avfallsbransjen:

– Dekommisjonering kan bli en ny og bærekraftig industri i Norge

Navn: Pål Mikkelsen
Stilling: Direktør, Norsk nukleær dekommisjonering

Hva har du vært mest opptatt av det siste halvåret (hva gjelder avfall, gjenvinning, sirkulærøkonomi, miljø og klima)

– Det må være å utvikle og opprettholde et godt samarbeid med de kommunene som har atomanlegg innenfor sine kommunegrenser. De utviser stor forståelse for, og aksept av, det samfunnsoppdraget som ligger i å rydde opp etter av 70 år med reaktordrift og forskning på en trygg, troverdig og ansvarlig måte.

Sammen kan vi bidra til tillit, god lokal forankring og utvikling av merverdi. Ellers er NND en etat som er avhengig av et godt samarbeide også med eksterne leverandører, her opplever vi mange og gode tilbydere på anskaffelsene våre, fra mindre, lokale bedrifter til store, internasjonale konserner. NND er avhengig av både kompetansebygging og et velfungerende leverandørmarked. Gjennom vårt samfunnsoppdrag ønsker vi å bidra til dekommisjonering i bred forstand kan bli en ny og bærekraftig industri i Norge, som kan bidra inn i sirkulærøkonomien og det grønne skiftet. Næringsministeren var selv til stede i april og åpnet Decom Cluster – næringsklyngen for dekommisjonering vi er med på å etablere her i Halden, i samarbeid med IFE og Smart Innovation Norway.

Hvordan synes du myndighetenes arbeid med avfall, gjenvinning klima, miljø og sirkulærøkonomi går?

– Regjeringens satsning på en trygg og god behandling av Norges radioaktive avfall er meget gledelig. Hensikten med dekommisjoneringen er ikke bare å øke sikkerhet for sivilsamfunnet gjennom å behandle og deponere radioaktivt materiale, men også å tilbakeføre de områdene som har vært brukt til sin naturlige tilstand. Dette er en stor gevinst for miljøet, og en tydelig satsning fra myndighetene på et svært viktig, miljøfremmende arbeid.

Hva blir det viktigste for bransjen og din virksomhet det neste halvåret?

– Det viktigste arbeidet vi gjør nå er å forberede en kommende virksomhetsoverdragelse av atomanlegg og medarbeidere fra IFE. For å lykkes med dette må NND utarbeide en god søknad for å få konsesjon til å overta driften av atomreaktorene og den øvrige nukleære infrastrukturen i landet. Den viktigste delen av en virksomhetsoverdragelse blir å sikre god kompetanseoverføring fra IFE, slik at den fremtidige dekommisjoneringen kan benytte seg av den kunnskapen IFE har bygget opp i løpet av 70 år med reaktordrift og forskning. Det er viktig å komme i gang med faktisk dekommisjonering mens denne unike kompetansen fortsatt er tilgjengelig

Hva skal du gjøre i sommer?

– I sommer skal jeg fokusere på å få slappet godt av, før vi gyver løs på høstens mange oppgaver. Jeg trives veldig godt i nærområdet her i Halden og mye av sommeren blir jeg nok på hytta i Svalerødkilen, men tar nok også en tur til fjells.

Hva er din favorittaktivitet for sommeren?

– Fra en lang liste blir jeg nok nødt til å plassere båt, hytte og motorsykkel helt på toppen. Både båt og motorsykkel gjør noe med frihetsfølelsen.

Hva er favoritt mat og drikke om sommeren?

– En kald øl blir aldri feil, gjerne kombinert med noe godt på grillen.

Henting SmartBag Medium

Ragn-Sells

UN fat, 60L

DGM Norway AS

Lukket liftcontainer

Nordcon AS

DH 811 L

OP System Norge AS

UN stålfat

DGM Norway AS

Innsamlingsstasjon for lyskilder og småelektrisk

EnviroPac Group AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Milliarder å hente på samarbeid om vann og avløp 

Morten Andreas Meyer, Huseierne
Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene

Biler man ikke skal kjøre i proptech-tidsalderens hovedstad

Torbjørn Leidal, European Resource Hub
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.