CEO i Madaster Norge, Marie Drange

Sommer i avfallsbransjen :

 

– Byggenæringen må få opp farten og tenke mer sirkulært

Marie Drange i Madaster mener byggenæringen har en lang vei å gå før den blir sirkulær. Men i sommer er det badeavtalen med sønnen som prioriteres.

Navn: Marie Drange
Stilling: CEO, Madaster Norge

Hva har du vært mest opptatt av det siste halvåret (hva gjelder sirkulærøkonomi, miljø og klima)?

– Siste halvåret har jeg fokusert på å utvikle Madaster i Norge og presentere mulighetene ved plattformen vår for byggenæringen. Spesielt har jeg vært opptatt av å etablere et nettverk av sirkulære frontløpere i næringen i vårt Pionerprogram. Målsetningen for programmet er felles læring, utvikling og praktisk bruk og nytte av en materialbank i verdikjeden for økt sirkularitet i byggene. Det er fortsatt noen plasser igjen i programmet for de som er interesserte!

Hvordan synes du myndighetenes arbeid med klima, miljø og sirkulærøkonomi går?

–Jeg synes det går for tregt, spesielt når det gjelder sirkulærøkonomi. Jeg er ikke alene i bransjen om å synes at det bør stilles strengere krav, men i tillegg til pisken kan man gi mer gulrot. Ser en til Nederland, hvor Madaster ble etablert for fem år siden, så ligger de der langt foran Norge når det gjelder sirkulærøkonomi. I flere år har byggeiere kunnet søke om statlige subsidier for investering i sirkulære konstruksjoner, blant annet gjennom å dokumentere materialpass fra Madaster som viser sirkularitet og karbonutslipp.

Hva blir det viktigste for bransjen og din virksomhet det neste halvåret, hva gjelder sirkulærøkonomi og bærekraft?

– Byggenæringen må få opp farten og tenke mer sirkulært! Det holder ikke med å sortere avfall på byggeplassen, bruke elektriske gravemaskiner eller å bygge med enkelte ombrukte materialer for å nå klimamålene. Det er viktig, men det er ikke nok. Allerede i januar 2023 utvides EU taksonomien med miljømål for omstilling til sirkulær økonomi med detaljerte mål for bygg og infrastruktur. Madaster er tett på taksonomiutviklingen og vi tilbyr et godt verktøy for taksonomirapportering som vil bli i tråd med de endelige screeningskriteriene (TSC). Vi skal være klare for nye krav!

Hva skal du gjøre i sommer?

– Jeg skal nyte av fjell, sjø og skog i både Sverige og Norge med familien min. Hytteliv på Sørlandet, fot- og sykkelturer på Hafjell, og sykling i dype skoger i min hjembygd Osby i Sør-Sverige.

Hva er din favorittaktivitet for sommeren?

– Jeg liker de fleste utendørsaktiviteter, men favoritten på sommeren må jo være å bade! Min sønn på 10 og jeg har en avtale om å bade hver dag uansett vær når vi er på Sørlandet, så får vi se hvor mange bad det blir de andre stedene vi drar til.

Hva er favoritt mat og drikke om sommeren?

– Is, jordbær og hvitvin.