Nyheter
Den 8. nordiske biogasskonferansen finner sted i Linköping denne uken. Professor Mats Eklund ønsket velkommen mandag kveld. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Nordic Biogas Conference:

Den nordiske biogasskonferansen braker løs

Den nordiske måten å tenke og organisere biogass er tema for Nordic Biogas Conference i Linköping denne uken.

Linköping (Biogassbransjen.no): Konferansen åpner tirsdag morgen, etter en velkomstseremoni for deltakerne mandag kveld. Det er ventet 350 deltakere fra en rekke land.

Konferansen blir åpnet av professor Mats Eklund ved Biogas Research Center, som er en av medarrangørene.

– Jeg kommer til å introdusere det hele, og vil si noen ord om hva den nordiske modellen for biogass er, og knytte det til de store globale utfordringene vi har. Med biogass har vi noe vi bør bli enda bedre til å realisere potensialet av, som også er veldig interessant for verden som helhet, sier Eklund til Biogassbransjen.no.

Den åttende Nordic Biogas Conference vil bli avholdt 3-6. oktober i Linköping, Sverige.

«Blant temaene deltakerne får høre om er muligheten som ligger i biogass til å adressere spørsmål som klimaendringer, luftforurensning, avfall, jordsmonn, rent vann, lokal og regional utvikling, mat- og energisikkerhet, overgangen til en sirkulær og biobasert økonomi samt fossilfri transport og industri», heter det på konferansens hjemmesider.

– Nærmest ukjent

Professor Mats Eklund leder Biogas Solutions Research Center i Linköping. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

– Biogass er fortsatt nærmest ukjent i den offentlige samtalen, og vi kan ikke ha det slik at disse spørsmålene diskuteres uten at biogass nevnes, sier Eklund.

Målgruppen for konferansen er interessenter fra offentlig og privat sektor, teknologileverandører, energiselskap, konsulenter, produktutviklere og forskere. Hele verdikjeden for biogass vil være representert.

– Vi hadde håpet å nå utenfor selve sektoren, men har ikke fått riktig så mange offentlige representanter som jeg kunne ønske. Det er fortsatt mest en samling for mennesker som jobber innen sektoren. Det har vært svært lett å få folk fra industri og akademia til å komme, men det er også representanter fra kommunale, regionale og nasjonale myndigheter, sier Eklund.

Biogassbransjen.no er til stede og dekker konferansen til og med onsdag.

– Vi er her fordi det er den viktigste biogasskonferansen i Norden, og akkurat nå er biogass enormt viktig innen avfallshåndtering, men også sikkerhetspolitisk, sier faglig direktør i Biogas Danmark Bruno Sander Nielsen. – Vi har sett frem til dette siden vi var i Oslo i 2019. Vi har lengtet etter å treffe bransjen igjen. Situasjonen er virkelig endret på kort tid, og nå snakker man endelig om biogass i Brussel. Nå tror vi det vil begynne å skje noe, sier rådgiver for biologisk gjenvinning i Avfall Sverige Caroline Steinwig. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.
Daglig leder i Biogass Norge Pia Farstad von Hall, forsker og prosjektleder ved Lindum, Ketil Stoknes, og seniorforsker ved Norsus Kari-Anne Lyng. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Biogass Norge

Daglig leder i Biogass Norge, Pia Farstad von Hall, er blant mange nordmenn som har tatt turen over grensen:

– Dette er en samling av nordisk biogassbransje, som i seg selv er interessant, og som gir muligheten til å se hva som rører seg i andre land. Ikke minst er det en anledning til å treffe og prate med folk. Jeg håper å få en avsjekk på hvordan norsk biogassbransje ligger an i forhold til dansk, svensk og finsk. De har vært flinkere enn Norge til å utvikle egen biogassbransje, og har hatt myndigheter med klare mål, som har gitt resultater. For oss er ikke minst Danmark en rollemodell, sier hun.

Pandemi-pause

Tradisjonen med den nordiske biogasskonferansen i et samarbeid mellom de fem nordiske landene begynte i Helsinki i 2006. I Oslo ble den avholdt første gang i 2010, for siden å vende tilbake i Norge i 2019. På grunn av pandemien har den ikke vært avholdt igjen før i år.

– Jeg er her for å hente inspirasjon om det store bildet og kretsløpet rundt det organiske materialet. Jeg er også opptatt av ressursene som ikke blir til bioenergi, sier forskningssjef NIBIO Trine Eggen. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Nordic Biogas Conference 2022 er arrangert av ledende representanter for biogassindustrien fra samtlige nordiske land, og har deltakere fra verden rundt.

– Vi må styrke identiteten til biogass, kunnskapen om biogassløsninger og at det finnes en nordisk modell for det, sier professor Eklund.

Hovedarrangører for konferansen er: Biogas Research Center, Avfall Sverige, Energigas Sverige, Avfall Norge, Biogas Danmark, Finnish Biocycle and Biogas Association og islandske SOPRA.

– Imponerende talerliste

– Jeg tror ikke det har blitt arrangert noen biogasskonferanse i Norden med så bred, dyp og stor ekspertise i programmet. Vi har også mange internasjonale talere fra ulike land, og jeg er svært imponert over talerlisten, sier Eklund.

– Min personlige drivkraft, og temaet i dette, er å utvide horisonten for biogass fra bare å være et

Avfall Norge er medarrangør til kongressen. – Jeg er veldig glad i nordisk samarbeid og synes det er kjempegøy å treffe mine nordiske kollegaer. Det blir spennende å se nye ting som rører seg, sier fagrådgiver i Avfall Norge, Jens Måge. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

avfallsspørsmål til å bli et veldig viktig bærekraftsverktøy. Jeg håper det vil reflekteres i programmet.

Konferansen vil ikke bli streamet.

– Da vi begynte å planlegge tenkte vi å gjøre det slik som en reaksjon på alt digitalt, og håpe at folk ville synes det var en fin måte å gjøre det på. Det var et aktivt valg å gjøre det til en gammeldags, klassisk konferanse i så henseende.

 

 

 

 

 

 

– Jeg er her for å møte kolleger fra ulike land og lære nye ting. Det er ofte vanskelig å forstå hva som skjer i andre land kun ved å lese. Her kan man utveksle tanker og erfaringer med andre spesialister, sier Anna Virolainen-Hynnä, direktør for Finnish Biocycle and Biogas Association. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Alles Miljø AS
Måling av andel biogen og fossil CO2 ved hjelp av C14-metoden - FORCE Tecnologies

Biogen CO2-måling

Force Technology Norway AS

Komprimator

Alles Miljø AS

Ballepresser

Alles Miljø AS

Helt nedgravde bunntømt

Alles Miljø AS

Krok/kran – påbygg

NTM Trailer & Tipp
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

All landbruksplast skal samles inn

Fredrik Stenseth Ruud, Felleskjøpet Agri

RT-30 håndholdt monitor for måling av radioaktivtet

Holger Hartmann As

Portaler for deteksjon av radioaktivt materiale

Holger Hartmann As

NITON XL5 Plus

Verdens kraftigste, minste og letteste håndholdte XRF - for maksimal ytelse og produktivitet

Holger Hartmann As

Ballepresser

Nordcon As

Avfallscontainere

Vi hensyntar både kvalitet, miljø og pris

Nordcon As
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.