Nyheter
Lørdag 22. april blir det klesbytting over hele landet

Til helgen er det gjenbruksfest

Årets klesbyttedag går av stabelen lørdag.

Naturvernforbundet står bak de over 200 lokale arrangementene under årets klesbyttedag.

Klesbyttedagen er et tiltak for at allerede produserte klær som ikke brukes, til å få et nytt liv i et annet klesskap. Kles- og tekstilindustrien fører hvert år til store miljøbelastninger, og ved å bruke klærne lengre kan vi minske belastningen.

Skremmende høyt forbruk

I gjennomsnitt bruker én nordmann 18,6 tonn råvarer for å dekke sitt årlige forbruk. Det vil si vekten av fire afrikanske elefanter. Til sammenligning er verdensgjennomsnittet per person 4,9 tonn – vekten av én elefant. Vi kjøper dobbelt så mange klær i dag, som i 2005, og samtidig bruker vi klærne våre halvparten så kort.

–  Nordmenns forbruk er skremmende høyt, men vi vet hva som skal til for å snu trenden. Dobler vi bruken av klærne våre, halverer vi utslippene. Ved å bytte bort klær vi selv ikke bruker, kan vi fornye garderoben, og samtidig redusere behovet for å kjøpe nye klær. Dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen, sier Janne Gillgren, prosjektleder for klesbyttedagen i Naturvernforbundet.

Bare siden 2015 har norske husholdningers forbruk økt med hele 16 prosent.

– Det er et ganske godt bilde på at hver og en av oss faktisk utgjør en forskjell. Bli med på klesbyttedagen, og gjør vårshoppingen mer miljøvennlig, oppfordrer Gillgren.

Reparasjon og bytting

Bak de mange lokale arrangementene står blant andre Naturvernforbundet-lokallag, skoler, organisasjoner, velforeninger, husflidslag, frivilligsentraler, kafeer og biblioteker. Dagen er et dugnadsprosjekt, der gode krefter over hele landet trår til for å legge til rette for klesbytte, og rette søkelys mot vårt ikke-bærekraftige tekstilforbruk. På nettsiden www.naturvernforbundet.no/klesbyttedagen finnes et kart med oversikt over arrangementene, fra Karasjok i nord til Lista i sør.

På flere klesbyttearrangementer blir det arrangert reparasjonsverksted, Fikselaug, i samarbeid med Norges Husflidslag. Her kan du få hjelp til å fikse plagg som er slitte og ødelagte. Det er åpent for alle uansett ferdighetsnivå, og lokale husflidslag stiller med gode tips, veiledning og utstyr. Til nå er det planlagt godt over hundre klesbyttedager med Fikselaug.

– Om flere reparerer istedenfor å kjøpe nytt, vil forbruket vårt samlet sett gå ned. Det er noe konkret hver og en av oss kan gjøre for å bidra til at vi bruker ressursene vi har på en god måte, sier Marit Jacobsen, direktør i Norges Husflidslag.

Helt nedgravde bunntømt

Alles Miljø AS

Tracerco PED+ dosimeter

Holger Hartmann As

NITON XL5 Plus

Holger Hartmann As

Semi-nedgravde bunntømt

Alles Miljø AS

Sedimenteringscontainere

Nordcon As

Slik leverer du båten

Viking Gjenvinning AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.