Nyheter
Administrerende direktør Tony Clark, Waste Sweden Foto: Torbjörn Leidal

Ber EU ta en pustepause fra regeltsunamien

– I stedet for at det skal komme flere forslag fra Brussel, bør man jobbe med å implementere de som har kommet. Det sier Avfall Sverige-sjef Tony Clark dagen før årsmøtet braker løs i Kalmar.

De neste dagene møtes 610 personer fra hele Sverige på årsmøtet til Avfall Sverige. Kommunenes avfallsorganisasjon samler troppene for første gang etter koronakrisen.

– Det er hyggelig å kunne møtes etter pandemien og vi ser at det er et enormt behov for at folk treffes, sier Tony Clark, administrerende direktør i Avfall Sverige.

Avfall2resurs.se møter ham kvelden før konferansestart. Da kommer han direkte fra et møte med rundt 70 politikere.

– Det er det årsmøtet handler om – å møtes og lære av hverandre. Etter flere år lengter folk etter å møte kolleger og diskutere ting som reguleringene fra Brussel og hvordan de påvirker kommunene.

Miljødirektoratet får fem millioner ekstra

Ta en pust i bakken

Det kommer mye fra Brussel som havner hos kommunene.

– Det er kommunene som må forholde seg til dette og vi merker en type frustrasjon. Og det er ikke bare i avfall og i Sverige, sier Tony Clark.

Han mener det kommer så mange nye lovendringer, direktiver og forordninger fra EU-systemet at man nå bør vente og heller prioritere å gjennomføre allerede fattede vedtak.

Tony Clark har mye på hjertet og mange ønsker å snakke med ham i mengden.

Avfallstrenden 2022: Avfallsmängderna minskar

Mindre ressurser

Samtidig med at det renner inn med lovreguleringer fra EUs organer, det Miljødirektoratets Ellen Hambro gjentatte ganger har omtalt som en «tsunami», merker de svenske avfallsselskapene og Avfall Sverige at myndighetene er presset. Mens den norske regjeringen har gitt Miljødirektoratet styrkede muskler, nettopp for å møte regelverkstrykket, har den svenske regjeringen gått i motsatt retning.

– Naturvårdsverket og hele miljøområdet i Sverige har hatt budsjettkutt. Jeg tror at Naturvårdsverket står foran en omstilling og da er det bra at vi kan presse dialogen videre. Men vi må få informasjon om erstatning, tilleggskompensasjon og andre ting, sier Tony Clark.

– Kommer ikke til å hete Avfall Norge veldig lenge

Ingen diskusjon om navneendring

Avfall Norges administrerende direktør åpnet nylig for at organisasjonen skal plukke opp den omstridte navnedebatten igjen. Til Avfallsbransjen.no sa Runar Bålsrud at dagens navn ikke lenger passer med organisasjonens strategi og fremtidsplaner.

På den andre siden av grensen er Tony Clark nærmest hoderystende til at hans norske kolleger igjen vurderer navneskifte.

– Næringslivet i Sverige mener at vi kaster bort ressurser og at avfall er gammeldags. Men ordet avfall henger sammen med EUs regelverk og svensk lovgivning. Navnet handler ikke bare om å behandle men også å forebygge avfallet, og derfor tror jeg navnet Avfall Sverige fortsatt er aktuelt, sier administrerende direktør Tony Clark.

Avfallsbransjen.no og søsteravisen Avfall2resurs.se følger Avfall Sveriges årskonferanse.

Berging

Viking Gjenvinning AS

Emballasjepresser

EnviroPac AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Alles Miljø AS

Biogass- og slambehandlings­anlegg, CambiTHP B12

Cambi ASA

ECIT 360° Cloud Suite – Waste and Recycling

Ecit Wlcom AS

Termisk hydrolyse av slam og bioavfall

Cambi ASA
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.