Nyheter
Tony Clark, administrerende direktør i Waste Sweden. Foto: Andreas Offesson

Avfall Sverige: Målene er tøffe, men vi skal nå dem

EUs resirkuleringsmål er tøffe, men oppnåelige. Det sier Avfall Sveriges administrerende direktør Tony Clark i en kommentar til EU-kommisjonens rapport, som viser at Sverige er et av EU-landene som risikerer å ikke nå de fastsatte målene innen 2025.

– Målene som er satt er veldig ambisiøse, men det er enighet mellom beslutningstakere, kommuner og næringsliv om at vi skal nå dem på sikt. Høyere resirkulering er nødvendig, og målene fungerer som selve kombinasjonen av gulrot og pisk som de er ment å gjøre. Rapporten er et velkomment signal til oss alle om at vi hele tiden må være på tærne for å finne måter å forbedre avfallshåndteringen på, sier Tony Clark, administrerende direktør i Avfall Sverige.

Bare en tredel av EU når utsorteringsmålene

Godt utgangspunkt

– Samtidig ser jeg at vi har et godt utgangspunkt, til tross for EU-kommisjonens bekymringer. En fellesnevner for landene som ser ut til å nå målene er innsamling av emballasje nær eiendommen. Nå har kommunene endelig fått forutsetninger for å kunne bygge ut den samme tjenesten her i Sverige, og erfaring viser at dette kan føre til store økninger i andelen avfall som kan gjenvinnes.

Han viser til at Sverige har et av de laveste deponinivåene i Europa og at siste statistikk viser at mengden kommunalt avfall går ned.

– Det er selvsagt flere forbedringsmuligheter, spesielt for virksomhetenes avfall. Mer matavfall fra for eksempel restauranter må sorteres ut for biogassproduksjon. En annen bekymring er plasten. Her kreves det større innsats for å endre; regjeringen må innføre politikk slik at plasten som produseres også kan resirkuleres til nye plastprodukter, sier Tony Clark.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.