Nytt om navn
Kirstie Jones-Williams er ansatt som bærekraftsjef i Geminor

– Bedriftskulturen må baseres på en ny og grønnere virkelighet

Geminors nyansatte Sustainability Manager, waliseren Kirstie Jones-Williams, forbereder selskapet på en ny virkelighet innen ESG og bærekraft. – Fokus på drift, avfallsbehandling og rapportering blir viktig, men å bygge bevissthet og forståelse for bærekraft blant ansatte er det mest avgjørende for å nå våre felles mål, sier Jones-Williams.

Da Geminors nye Sustainability Manager signerte for selskapet i februar 2023, var det hovedsakelig med én ambisjon: Å kunne utgjøre en forskjell innen bærekraft. Med en fersk doktorgrad innen feltet mikroplast var den tidligere miljøforskeren godt kvalifisert for arbeidsoppgaven.

– Jeg har brukt det siste tiåret på miljøvitenskap, med fokus på innvirkningen mennesker har på planeten vår. Min doktorgrad tok meg til polarområdene, både Arktis og Antarktis, for å undersøke omfanget og konsekvensene av plastforurensing i disse områdene. Fra å ha rapportert om virkningene av plastforurensingen på noen av de mest avsidesliggende stedene i verden, er det en svært interessant overgang å jobbe med utfordringene rundt avfallshåndtering, sier Jones-Williams.

For 32-åringen er det å være «en del av løsningen» den største motivasjonen for å jobbe i bransjen.

Todelt fokus

Geminor er i en fase med rask vekst, noe som gjør det viktig å etablere en funksjonell og standardisert ESG- og bærekraftsplan på tvers av alle markeder.

– Vi jobber for tiden med et todelt fokus på bærekraft. På den ene siden har vi forskning og utvikling, og hvordan vi kan oppnå mer bærekraftig avfallshåndtering i fremtiden. Mange av våre prosessanlegg i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannia er involvert i prosjekter som skal bygge mer kunnskap for å øke sirkulariteten av plast. Det er mange aspekter ved plastproblemet, men når vi jobber med avfallshåndtering er målet vårt å få mest mulig avfall bort fra deponi, sier Jones-Williams.

Et eksempel på dette er «Pilot for ny kjemisk behandling av sirkulær plast» som er støttet av Innovasjon Norge. Målet med prosjektet er å tilrettelegge for at mer av plastavfallet kan sendes til kjemisk resirkulering, og dermed redusere utslippene fra restavfall som sendes til energigjenvinning.

– Det andre fokusområdet er hvordan vi kan bidra gjennom mer åpenhet og deling av data. Vi må finne og rapportere om den mest effektive transporten, den mest miljøvennlige bruken av maskiner, samt sikre oss den mest bærekraftige avsetning uansett marked. Vi må jobbe tett med hele verdikjeden og bruke data fra vår 20 år gamle database for å hjelpe våre partnere til å ta de riktige valgene, sier Jones-Williams.

Et utfordrende lovverk i EU

En av de største utfordringene i bransjen i dag, er at regelverket varierer stort i Europa. Disse forskjellene skaper ofte markedsusikkerhet og smutthull som hemmer bransjen, mener Jones-Williams.

– Det har vært en reell ulikhet i rapporteringsstandarder for bærekraft, noe som i mange tilfeller har ført til grønnvasking. EUs nye «Corporate Social Responsibility»-direktiv (CSRD) som skal øke selskapenes bærekraftsansvar, samt «European Sustainability Reporting Standards» (ESRS), som utarbeider rammeverket for hvordan dette skal gjøres, er begge svært velkomne direktiver. Det vil ta noe tid før disse kravene trer i kraft, men det er viktig at så mange bedrifter som mulig implementerer dette så raskt som mulig. I Geminor jobber vi med å innføre denne rapporteringsstandarden allerede før utgangen av året, sier Jones-Williams.

– Dessuten blir det stadig viktigere å bygge bevissthet og forståelse for bærekraft blant de ansatte, da dette er helt avgjørende for å nå våre felles mål. Bedriftskulturen må rett og slett baseres på en ny og grønnere virkelighet. Det handler i stor grad om å informere og fremme tett samarbeid rundt ESG-mål, samt å finne beste praksis i driften, avslutter den nye Sustainability Manageren i Geminor, Kirstie Jones-Williams.

Deler og tilleggsutstyr

Nordcon As

Branndeteksjon

Onsite Security Solutions AS

Renovasjonspåbygg

NTM Trailer & Tipp

Komprimatorer

Nordcon As

Container på lager

Nordcon As

REEN CMS

Reen AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.