Nyheter
Frøydis Arnesen er kundeveileder på Haraldrud gjenbruksstasjon

– Kastet de serviset istedet for å vaske opp?

I dag møter vi Frøydis Arnesen fra Haraldrud gjenbruksstasjon i Avfallsbransjens sommerserie.

Renovatører og ansatte på gjenbruksstasjonene er avfalls- og gjenvinningssektorens hverdagshelter. I sommer tar vi en prat med noen av dem.

 

Hva er det rareste du har funnet i avfallet/mottatt på gjenbruksstasjonen?

Det rareste jeg har funnet på gjenbruksstasjonen må være et helt servise til minst tolv personer, fullt av matrester. Middagstallerkener, asjetter, kopper og skåler, pent og helt (så jeg av det som ikke var knust i deponicontaineren). Da meldte det seg noen spørsmål: Kastet de serviset i stedet for å vaske det opp? Pleier de å gjøre det hver dag, eller bare når de har selskap? Blir det dyrt i lengden?

Synes du folk er flinke til å kildesortere?

De aller fleste er sånn passelig gode til å kildesortere, og vil gjerne gjøre det riktig. To ytterpunkter; fra de som plukker vinduene ut av vinduskonvoluttene og skrur skruene ut av ikeamøblene, til de som lurer på hvor de skal kaste «restavfall» eller «mix», eller det som virkelig gjør meg mistenksom – «søppel». Dette er da gjerne alt fra papir og plast til batterier, farlig avfall og matavfall (mat tar vi ikke imot på gjenbruksstasjonen). Disse blir ofte gretne når de må kildesortere sekkene sine, eller i verste fall blir sendt hjem fordi alt er tilsølt med dobbeltgjæret surkål, men noen – særlig yngre folk – takker oss og forteller at de ikke visste dette.

Brann er en av de mest alvorlige temaene i bransjen og noe det er stort fokus på. Har du opplevd brann på jobben ? Er du redd for brann?

Jeg er vanligvis veldig redd for brann, men akkurat på jobben føler jeg meg ganske trygg, for vi har jevnlige øvelser. Den eneste ordentlige brannen jeg har opplevd inne på gjenbruksstasjonen skjedde rett etter at jeg hadde begynt som vikar, da det tok fyr i deponi (ikke brennbart)-containeren. Det begynte med røyk, og etter hvert så vi flammer, og da begynte det å føles skummelt. Men de fast ansatte var så trygge og rolige at det etter hvert ble mer spennende. Containeren ble dratt ut fra rampa samtidig som kundene ble evakuert, og snart var brannvesenet på plass. Ganske ironisk at det var akkurat denne containeren som brant, men så vidt jeg husker ble konklusjonen at det antakelig var et batteri som hadde ligget inntil stålull og startet brannen. Forøvrig skal ingen av de tingene kastes i «Ikke brennbart» …

Hva skal du i sommer?

I sommer skal jeg, som hver sommer siden 2016, være med på å arrangere Steinhoggerfestivalen på Grorud i Oslo. Da møtes ca. 20 steinhoggere fra mange land, og hogger ut hver sin skulptur på bare tre dager – kun med hammer og meisel. Skulpturene blir auksjonert bort på søndagen, og prisene er sjelden avskrekkende, så her er sjansen til å bli eier av et kunstverk! I år er festivalen 11. til 13. august, i Grorudveien 3-5. Der ligger også Steinhoggermuseet, som viser fram hvordan livet var for steinhoggerne fra midten av attenhundretallet til et godt stykke ut på nittenhundretallet. Det kan trygt sies at det ikke var noe latmannsliv de levde!

Hva er den perfekte sommermaten og sommerdrikken?

Jeg har de siste månedene kuttet ut alt av sukker og raske karbohydrater, mest fordi jeg føler meg bedre med et sånt kosthold, men også fordi jeg kunne trenge å gå ned noen kilo. Lavkarbo-kosthold passer perfekt om sommeren – tenk skalldyr og salater, og selvsagt grilling. Som tilbehør til grillmaten lager jeg en kjempegod sellerirot-salat – akkurat som potetsalat bare med selleri i stedet.

I sommer har jeg fått helt dilla på mojitos – hjemmelagd med ordentlig peppermynte og lime. Jeg drikker det både med og uten alkohol, alt etter anledningen. Nå skal det innrømmes at rom ikke er helt innafor i lavkarbo-sammenheng, men jeg bruker stevia i stedet for sukker, og noe må man jo unne seg innimellom? Når jeg kommer hjem en lørdag etter å ha jobbet i sola hele dagen, setter meg i skyggen på terrassen og hører isbitene klirre mellom peppermynteblader og limebåter …

Da er det sommer, da!

Her møter du andre #Sommerhelter2023

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Kall en spade en spade

Anja Ronesen, RENAS AS

Vegen mot ei grønare framtid

Harald Nyland, Sunnfjord Miljøverk
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.