Nyheter
Torbjørn Leidal. Foto: Ludvig Gundersen

Inviterer avfallsselskaper til børstest

Avfallsressurser  må håndteres som andre råvarer, sier direktør Torbjørn Leidal i European Resource Hub.

I mars offentliggjorde Small Step Media, som blant annet eier Avfallsbransjen.no, at selskapet arbeider med å etablere en europeisk plattform for omsetning av avfallsfraksjoner i et eget selskap – European Resource Hub AS. En avfallsbørs.

– Hvis Europa skal nå 65% målet i 2035 må avfallsfraksjoner erstatte jomfruelige materialer og dette må skje i en industriell setting der det etableres troverdige markedspriser. Vi mener det kun kan skje i en børs, slik det skjer for andre råvarer i andre markeder, sier direktør Torbjørn Leidal i European Resource Hub.

Siden mars har Small Step Media etablert de svenske nettavisene Avfall2resurs.se og biogasidag.se. Fra før står selskapet bak Avfallsbransjen.no, Biogassbransjen.no, Hydrogen24.no og Cnytt.no.

Lanserer børs for avfallsfraksjoner 

Samler erfaringer

– Utviklingsarbeidet med avfallsbørsen går for fullt. Vi inviterer derfor et utvalg avfallsbedrifter, produsentansvarsselskaper og materialgjenvinningsfabrikker med å prøve børsfunskjonaliteten i januar neste år, sier Leidal.

Det er både norske og svenske avfallsselskaper som inviteres med i testfasen. I forbindelse med testen vil det også gjøres erfaringsintervjuer med deltakerne. Flere avfallsselskaper har allerede meldt sin interesse.

– Vår ambisjon er å la profesjonelle brukere teste plattformen og deretter få deres synspunkter på hvordan de opplever dette, slik at både brukergrensesnitt og funksjonalitet treffer markedet. Standardisering av avtaledokumenter, produktspesifikasjoner samt å dokumentere handelshindre til Bærekraftskomiteen i Nordisk Råd og EU blir også svært viktig, forteller Leidal.

Nyhetene fra Small Step Medias fire norske og to svenske nettaviser blir en sentral del av børstjenesten.

Tung erfaring

– Nyheter blir svært viktig del av børsplattformen fordi uavhengig, redaksjonell markedsinformasjon er vesentlig for beslutningsfattere i markedet. Vi bygger derfor parallellt ut nettavisene i Europa, sier Leidal.

European Research Hub er et europeisk selskap  og har engasjert den svenske sirkulærøkonomi-eksperten Mikael Salo. Salo som prosjektleder for testprosjektet. Han har tidligere vært sjefredaktør i tidsskriftet «Aktuell Hållbarehet». Til å utgjøre et advisory board er det engasjert både professorer i sirkulærøkonomi og tidligere toppledere i avfalls og gjenvinningsmarkedet.

– Vi vil velge plast som første ressursfraksjon, fordi vi tror at en del av den plasten som går til forbrenning i Europa – blant anner en million tonn i svenske forbrenningsanlegg vil kunne materialgjenvinnes hvis selger og kjøper kan treffe hverandre i en nøytral handleplass med sikkerhetsfunksjoner, sier Leidal.

Fristen for å melde sin interesse for å delta i testprosjektet er 23. august.

Relaterte artikler

ILAB Miljøskap for farlig avfall

EnviroPac AS

Komplett EE-vogn

EnviroPac AS

SULO bunntømte avfallscontainere

EnviroPac AS

Intellicont Access

Fieldata AS

Tape dispenser

DGM Norway AS

Lukket krokcontainer

Nordcon AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

KlesIGLO og andre sirkulære bobler

Tone Skårdal Tobiasson, Journalist og forfatter, Styremedlem Union of Concerned Researchers in Fashion
Ingun Grimstad Klepp, OsloMet
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.