Bransjestemmer
Markus Sebastian Hole er leder for rammevilkår i Hafslund Oslo Celsio. Foto: Urban Eriksson

– Hvis CCS har blitt et skrekkabinett så må det ligne spøkelseshuset på Tusenfryd

Markus Sebastian Hole i Hafslund Oslo Celsio i et tilsvar til Avfallsbransjen.nos leder om karbonfangst.

Dette innlegget er et tilsvar til fredagens lederartikkel i Avfallsbransjen.no med tittelen «Karbonfa(ng)stasien». Innlegget ble først publisert på Holes LinkedIn-profil og er gjengitt med tillatelse.

Hvis CCS har blitt et skrekkabinett så må det ligne spøkelseshuset på Tusenfryd, for det kommer stadig flere besøkende.

Det er mulig jeg er litt biased, og ja det er alltid noen utfordringer med å være først, men Langskip har langt på vei allerede lykkes i få Europa til å følge etter.

CCS på avfallsforbrenning har gått fra en ide på Klemetsrud i 2015 til over 60 pågående prosjekter i den europeiske avfallsbransjen i 2023, og CEWEP, den europeiske avfallsforbrenningsorganisasjonen, har satt CCUS i sentrum av sin klimastrategi.

Det samme har skjedd i sementbransjen. Heidelberg Materials har vel 10 egne CCUS-prosjekter, og i siste runde av EUs innovasjonsfond fikk fem CCUS-prosjekter i sementindustrien milliarder i EU-støtte.

I Danmark fikk Ørsted i mai åtte milliarder DKK til å bygge CCS på to av sine bioenergianlegg, hvor Aker Carbon Capture leverer fangstteknologien og Northern Lights JV transport- og lagerløsningen. I forrige uke satt den danske staten av ytterligere 27 milliarder DKK til å fange 2,3 millioner tonn årlig innen 2029. Det samme skjer i Sverige med en milliardsatsing på CO2-fjerning gjennom omvendte auksjoner.

På lagringssiden har EU satt mål om 50 millioner tonn årlig lagringskapasitet innen 2030, og Northern Lights har allerede fått konkurranse fra lagringsprosjekter på gang i en rekke land rundt Nordsjøen, deriblant norske Horisont Energi og Stella Maris.

Den samme utviklingen ser vi også i USA der Biden med sin Inflation Reducation Act har satt av enorme summer til klimateknologier som CCS og CO2-fjerning.

Dette hadde ikke skjedd uten at tidligere og nåværende regjeringer hadde turt å satse. Norge har absolutt ledet an utviklingen på CCS, men nå kommer USA, Europa og våre nærmeste naboland etter i rekordfart. Spørsmålet er derfor ikke lenger om andre vil følge etter Langskip, men om Norge blir forbiseilt på oppløpet grunnet manglende rammevilkår for å rulle ut en ny og nødvendig klimaindustri.

Kanalpresser / Horisontalpresser

EnviroPac AS

Bunntømte & nedgravde avfallsbeholdere

EnviroPac AS

Tilpassede komprimatorløsninger

Alles Miljø AS

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Ballepresser

Alles Miljø AS

Avfallsbeholdere

Alles Miljø AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

Biogass- og slambehandlings­­anlegg

Cambi ASA

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Renovasjonsbiler

Mange muligheter innen innsamling og transport av avfall

Steco Miljø AS

REEN CMS Volume

Reen AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.