Nyheter Avfall Sveriges årsmøte
Renhållingen Kristianstad får prisen Årets avfallskommune 2024. Foto: André de Loisted

Kristianstad er svensk mester i avfallshåndtering

Etter tre år på bronseplass gikk Kristianstad endelig til topps.

Prisutdelingen fant sted på Avfall Sveriges årskonferanse i Malmö tirsdag kveld.

– Kristianstad har høye verdier når det gjelder miljø og gjenvinning. De bruker kun fornybart drivstoff til innsamling av avfall og har høy utnyttelse av matavfall som ressurs i form av biogjødsel og biogass, sier Jenny Westin, statistikksjef i Avfall Sverige.

Svenskene kaster mindre

Under landsgjennomsnittet

Innbyggerne i Kristanstad genererte 359 kg husholdningsavfall per person i 2023. Det er godt under landsgjennomsnittet på 411 kg per person. Kommunen er flinke til å sortere ut emballasje og matavfall, noe som muliggjør høy materialgjenvinning. Det brennbare faste avfallet er på 18 kg per person og ligger dermed godt under landsgjennomsnittet på 39 kg.

– Det er veldig hyggelig at arbeidet vårt gir resultater, både når det gjelder miljøgevinster og kundetilfredshet. Vi har ligget i toppen i flere år og det at vi nå vinner mot alle andre gode kommuner er selvfølgelig morsomt og veldig ærefullt, sier Johan Karlsvärd, administrerende direktør for Renhållningen Kristianstad.

Kraftig økning i avfallsimporten fra England

Skåne tar hele pallen

Mange kommuner i Skåne er på topplisten. På andreplass kom Hässleholm, som endte like utenfor pallen i fjor. På tredjeplass kom fjorårets vinner Östra Göinge. Beste kommune i Norrland var Hudiksvall og i Svealand kommer Katrineholm på topp.

Prisen deles ut for tolvte år og har tidligere blitt tildelt Östra Göinge, Osby, Ängelholm, Uddevalla, Trollhättan, Falun og Lund, og faktisk også Kristianstad. Dataene er hentet fra Avfall Sveriges nettbaserte statistikksystem Avfall Web og all statistikk refererer til 2023.

Beregningen er gjort på grunnlag av en vektet indeks som reflekterer avfallsvirksomheten på en samlet måte. Totalt 13 nøkkeltall er inkludert på fire områder: avfallsmengder, gjenvinning av materialer og matavfall, miljøeffekter og kundetilfredshet. Nøkkeltallene er vektet ut fra miljønytte og prioritering. Kostnader og avfallsgebyrer er ikke inkludert i denne indeksen.

Branndeteksjon

Onsite Security Solutions AS

Deler og tilleggsutstyr

Nordcon As

Emballasjepresser

EnviroPac AS

Helt nedgravde bunntømt

Alles Miljø AS

Forretningssystem for avfall og gjenvinning, tilpasset dagens krav og skreddersydd for dine oppgaver

Ecit Wlcom AS

Avfallsbeholdere fra SULO

EnviroPac AS
Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS

Kanalpresser / Horisontalpresser

EnviroPac AS

Krok/kran – påbygg

NTM Trailer & Tipp

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Forretningssystem for avfall og gjenvinning, tilpasset dagens krav og skreddersydd for dine oppgaver

Optimaliser driften av ditt avfallsanlegg

Ecit Wlcom AS

Renovasjonspåbygg

NTM Trailer & Tipp
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.