KAN fange 1,3 millioner tonn, men nå ryker 2030-målene om ikke rammevilkårene kommer på plass
KAN er skuffet over at Regjeringen ikke legger frem noen konkrete tiltak for å realisere karbonfangst på avfallsforbrenning i Norge, samtidig som de signaliserer en ytterligere økning av CO2-avgiften fra 2026.
KAN anerkjenner at Regjerningen sier de vil følge opp utredningene om virkemidler for karbonfangst på industri og avfallsforbrenning, inkludert vurdere å innføre midlertidige virkemidler som reduserer barrierene og markedssviktene i verdikjeden for CO2-håndtering. Men understreker samtidig at vi må få på plass støtteordninger og rammebetingelser senest i løpet av 2025 som samlet gjør det mulig å
realisere karbonfangst på de norske avfallsforbrenningsanleggene innen 2030. Vi har ikke tid å vente om Norge skal kunne redusere sine klimagassutslipp med minst 55 %, og oppfylle sine forpliktelser i henhold til Parisavtalen.
KAN-partnerne kan sammen fange 1,3 millioner tonn CO2 årlig innen 2030, men mange norske avfallsforbrenningsanlegg og fjernvarmeselskaper sliter allerede i dag med lønnsomheten grunnet de samlede rammevilkårene. Det er vilje til å få på plass karbonfangst, men bransjen må klare å løfte dette økonomisk, og det er ikke mulig med dagens situasjon. Utvikling av CO2-fangstprosjekter er økonomisk
og administrativt krevende og er en belasting bransjen ikke kan fortsette å ta uten reelle politiske forpliktelser.
Vi frykter derfor utsettelser og avvikling av prosjektorganisasjonene om ikke konkrete tiltak for å realisere CCS kommer på plass snarest.
Vi står derfor klare til å jobbe med Storting og Regjering i budsjettprosessen videre om å utarbeide en felles plan for hvordan man kan få på plass CO2-håndtering ved avfallsforbrenningsanleggene i Norge.
Vi mener det skal koste å slippe ut CO2, samtidig som utvikling av karbonfangstanlegg må støttes. Kun på denne måten vil vi kunne sikre likere konkurransevilkår mellom norske og utenlandske forbrenningsanlegg, som i dag har både lavere CO2-avgift og bedre støtteordninger for karbonfangst og lagring.
Skjer ikke dette frykter vi at det vil være vanskelig å både realisere karbonfangstprosjekter og utvikle fjernvarmesystemene i Norge videre basert på overskuddsenergi fra avfallsforbrenning fremover.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!