Avfallsreduksjon som motvekt til kjøpefesten
Samarbeid er stikkord for den europeiske avfallsreduksjonsuken.
Denne uken arrangeres European Week for Waste Reduction, EWWR, for 13. gang. Prosjektet, som finansieres med EU-midler, ble etablert som et motstykke til kjøpefesten «Black Friday».
Endre forbruksmønster
Over hele Europa gjennomføres det denne uken ikke mindre enn 12.400 ulike aktiviteter fra privatpersoner, organisasjoner og bedrifter. I Norge er blant annet Avfall Norge organisator for Circular Monday. I likhet med fredagens kjøpefest har også Circular Monday-konseptet spredd seg over en hel uke.
Målet både for EWWR og Circular Monday er å bidra til mer sirkulært forbruk og fremme ombruk, gjenbruk og reparasjoner fremfor nyinnkjøp.
«Den store mengden avfall vi genererer er et presserende miljømessig, sosialt og økonomisk problem i seg selv. Det er også et symptom på en større problem: et uholdbart forbruksnivå, som igjen knyttes til utslipp av klimagasser og andre miljøgifter. Dette forårsaker i sin tur klimaendringer, miljøforringelse og helseproblemer», skriver EWWR.
Årets EWWR-kampanje fokuserer på det sirkulære samfunnet og skal fremme nøkkelrollen som lokalsamfunnet spiller i overgangen til et bærekraftig forbruk.
«Til grunn ligger det faktum at mengden avfall vi genererer har skutt i været. I EU har avfallet fra en gjennomsnittshusholding doblet seg i vekt fra 1970 til dagens 492 kilo. I 2018 ble det generert over fem tonn med avfall per EU-borger», skriver EWWR i en pressemelding.
Lokale tiltak
I Oslo holder Renovasjons- og gjenvinningsetaten en rekke arrangementer gjennom uken. Det inkluderer både åpne dager på gjenvinningstasjonene, der innbyggerne inviteres til å hente ombruksvarer som er innlevert til stasjonene til en svært billig penge. Også i Trondheim arrangeres det ombruksuke, i regi av Miljøenheten i Trondheim kommune. Der holdes det blant annet et eget julemarked med ombruksvarer.
Utover kampanjen for avfallsreduksjon, oppfordrer EWWR til lokale ryddeaksjoner. Hold Norge Rent benytter anledningen til å fokusere på avfallet som kastes i toalettet. Rydderapportene fra Hold Norge Rent viser at fire prosent av avfallet som plukkes opp på strendene er sanitæravfall som bind og tamponger. Dette er avfall som forbrukerne har kastet i toalettet og som siden havner i sjøen.