Nyheter
Second hand vokser. Foto: John Göransson.
Miljøbevisst kjøper. Foto: John Göransson.

Vi kjøper brukt for miljøets skyld

– Det er positivt at miljø rangerer så høyt blant dem som kjøper brukt. Mange svarte også at de ønsker å handle mer brukt, men faktorer som pris, rekkevidde og tilgjengelighet hindrer dem i det, sier Annelise de Jong, forbruksforsker og prosjektleder ved IVL Swedish Environmental Institute i en pressemelding.

En annen sterk drivkraft for å handle second hand er muligheten til å finne trendy designerklær og unike produkter. Det er mer vanlig å kjøpe brukte klær og sko enn møbler og innredning og hjemmeelektronikk.

Produktene som forbrukerne ikke kan tenke seg å kjøpe av hygienehensyn er hovedsakelig undertøy og sokker, sko og badetøy.

Fredag legger næringsminister Jan Christian Vestre frem regjeringens forslag til endringer av brukthandelloven.

– Pliktene som de næringsdrivende blir pålagt gjør det vanskeligere å selge gammelt enn å selge nytt. Det er ikke bærekraftig, og det er ikke greit. Regjeringen ønsker å stimulere til økt gjenbruk og mer sirkulær økonomi. Tiden har rent ut for brukthandelloven, uttalte Vestre i fjor sommer.

Vil gjøre det enklere å handle brukt

Risiko for økt forbruk

Hvorvidt de brukte produktene erstatter kjøp av nye produkter varierer ifølge IVL-studien.

– Et flertall av de som deltok i studien svarte at de brukte produktene hadde erstattet et nykjøp, noe som er positivt. Men det er også en risiko for at folk øker sitt totale forbruk av ting, i troen på at det er miljøvennlig. Vi må redusere totalforbruket vårt, og å velge en brukt ting fremfor en ny er et godt valg i riktig retning, sier Maja Dahlbom, ekspert på tekstiler og gjenvinning i IVL.

De siste årene har antallet nettmarkedsplasser hvor du kan selge og kjøpe brukte ting økt og mange butikker prøver å samle inn og selge egne merkevarer i brukt stand eller samarbeide med bruktbutikker. Det er også blitt vanlig at gjenbrukssentraler skaper samarbeid for gjenbruk, som for eksempel gjenbrukssentre og butikker hvor man både kan gi bort og ta ting gratis.

– Det er mange initiativ for gjenbruk, men det trengs flere aktører og et større sortiment slik at det blir lettere for forbrukerne å handle brukt. Derfor er det så viktig å sjekke hvilke drivkrefter og hindringer som finnes, å se hva som skal til for at gjenbruk skal bli normen og på sikt like enkelt som å kjøpe nytt er i dag, sier Annelise de Jong.

32.000 tonn klær går rett i søpla

Om studiet

Studien er en del av UseReuse-prosjektet og er utført i butikker som selger brukte ting, både i Stockholm og Gøteborg, butikker i Stockholm som selger nytt sammen med brukte, reservedeler eller leier ut, samt kommunale avfallsselskaper i Stockholm. og Mölndal. Studien ble gjennomført som en spørreundersøkelse og en intervjustudie. Det ble mottatt 438 svar fra spørreskjemastudien og 361 svar fra intervjustudien.

Kanalpresser / Horisontalpresser

EnviroPac AS

Ballepresser

Alles Miljø AS

Avfallskomprimatorer / Komprimatorer

EnviroPac AS

Biogass- og slambehandlings­­anlegg

Cambi ASA

Sedimenteringscontainere

Nordcon As

RT-30 håndholdt monitor for måling av radioaktivtet

Holger Hartmann As
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Tracerco PED+ dosimeter

Avansert og robust dosimeter til sikker bruk i eksplosjonsfarlige miljøer

Holger Hartmann As

CTS krokhenger til bil

NTM Trailer & Tipp

Bemannet kameraovervåkning

Onsite Security Solutions AS

Miljøpistolen® NITON XL2 Plus

Holger Hartmann As

Slukkehenger

På områder hvor man trenger en ekstremt effektiv mobil slukkeløsning er vår beredskapshenger operativ på få sekunder.

Onsite Security Solutions AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.